Na štandovima 75 poslodavaca ponuđeno oko 1.250 radnih mjesta

Bez autora
Apr 24 2014

Četvrti sajam zapošljavanja, kojeg je i ove godine u Gradskoj areni u Zenici organizirala Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, okupio je 75 poslodavaca iz ZDK i susjednih kantona.Oni su, kako je istakao direktor ove službe Ratko Orlandić (NSRzB), za osobe sa njihove evidencije, kojih je jučer više od hiljadu posjetilo i intersiralo se za ponudu, ponudili ukupno oko 1250 radnih mjesta.

Na štandovima 75 poslodavaca ponuđeno oko 1.250 radnih mjestaČetvrti sajam zapošljavanja, kojeg je i ove godine u Gradskoj areni u Zenici organizirala Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, okupio je 75 poslodavaca iz ZDK i susjednih kantona.

Oni su, kako je istakao direktor ove službe Ratko Orlandić (NSRzB), za osobe sa njihove evidencije, kojih je jučer više od hiljadu posjetilo i intersiralo se za ponudu, ponudili ukupno oko 1250 radnih mjesta.

ZDK-u će pripasti do 4 miliona KM

- Sajam je prilika za poslodavce da prikupe aplikacije i izaberu najbolje kadrove za sebe, ali i za same nezaposlene da se na licu mjesta uvjere šta se traži na tržištu rada- kaže Orlandić, koji dodaje da će poslodavci moći koristiti značajna sredstva Federalnog zavoda za poticaj zapošljavanju. Za ovu je godinu namjenjeno 18.000.000 KM.

- Od toga će 3,5 do 4 miliona pripasti ZDK-u. Već je u postupku realizacija programa „Prvo radno iskustvo“, a 5. maja izlazi program „Prilika za sve“, u sklopu kojeg će biti prilika za 200 do 300 osoba, od NK do VŠS i starosti preko 40 godina- najavljuje Orlandić.

Programi prekvalifikacije

Prošle godine je, u mjesecima poslije sajma, zaposleno oko 1.000 osoba na osnovu raznih programa poticaja, a i jedan dio je, kaže Orlandić, sigurno rezultat ovog sajma.

- Tokom i ove godine imat ćemo programa prekvalifikacije i dokvalifikacije, u koji je već uključeno 500 lica. Po riječima Orlandića, s 31. martom, na evidenciji su imali 71.230 nezaposlenih osoba.

Broj zaposlenih, zbog, kako kaže, nepouzdanosti i špekulacija, uzimaju sa evidenciju Poreske uprave, u kojoj je evidentirano da više od 75.000 osoba plaća doprinose, odnosno da radi stalno ili privremeno.

Ali, po evidenciji biroa, broj zaposlenih i nezaposlenih je, uglavnom, bio skoro isti, već unazad godinu dana.

Prilažu aplikacije i bez ponude

Aplikacije nezaposlenih primale su i firme koje nisu nudile konkretna radna mjesta, ali, očito, planiraju aplicirati na neki od programa poticaja.

- Predala sam aplikaciju i u tešanjsku firmu „Mann-Humel“, mada i ne traže kadrove, pogotove ne moje struke, profesora Njemačkog jezika. Ali, kako se radi o firmi u vlasništvu njemačke grupacije, odlučila sam pokušati- kaže nam Mostarka udana u Zenici Ameralda Kurbegović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik