Biznis vrijedan dvije milijarde dolara

Bez autora
Apr 24 2014

Za male i velike proizvođače električnih cigareta budućnost zavisi od zakonskih okvira koji tek trebaju biti postavljeni. Jedni ih koriste kao sredstvo odvikavanja, drugi zbog činjenice da je njihovo konzumiranje dozvoljeno u zatvorenim prostorima.Od naprave za koju se vjerovalo da je prolazni trend, električne cigarete postale su industrija vrijedna oko dvije milijarde dolara godišnje. Međutim, mogle bi doživjeti istu sudbinu kao i klasične cigarete!

Biznis vrijedan dvije milijarde dolaraZa male i velike proizvođače električnih cigareta budućnost zavisi od zakonskih okvira koji tek trebaju biti postavljeni...

Jedni ih koriste kao sredstvo odvikavanja, drugi zbog činjenice da je njihovo konzumiranje dozvoljeno u zatvorenim prostorima. Od naprave za koju se vjerovalo da je prolazni trend, električne cigarete postale su industrija vrijedna oko dvije milijarde dolara godišnje.

Međutim, mogle bi doživjeti istu sudbinu kao i klasične cigarete!

Mnogi pušači na zapadu vjerovali su da više nikad neće moći konzumirati cigarete u toplom prostoru omiljenog kafića. U suštini, zabrana nije nestala, ali jesu cigarete, čiji je kancerogeni dim zamijenjen ovim, navodno, manje štetnim.

Svjetska zdravstvena organizacija i različite državne agencije još su u fazi odlučivanja kako regulirati to tržište.  Glavna briga je da pušenje ponovo ne postane socijalno prihvatljivo. Čini se, ipak, da potrošači imaju suprotne motive.

U zemljama poput Velike Britanije konzumiranje električnih cigareta za sada je dozvoljeno na javnim mjestima, a procjene su da ih koristi više od milion i po Britanaca. I taj broj raste.

Što znači manje kupaca za duhanske kompanije. Britanski Imperial Tabacco najavio je gašenje fabrika u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Druge velike kompanije gubitke na duhanskom kompenzirali su ulaskom na električno tržište cigareta, čija se vrijednost procjenjuje na oko dvije milijarde dolara. Međutim, tim tržištem dominiraju male kompanije, koje su prve prepoznale veliki potencijal.

- Male kompanije su razvile vlastitu tehnologiju i prodajnu mrežu do kupaca. Također, veliki dio ovih uređaja proizvodi se u Kini, jer je veoma jednostavno otvoriti fabriku za njihovu proizvodnju, što su male kompanije maksimalno iskoristile - rekao je Shane Macguill, tržišni analitičar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik