Pomoć Razvojne banke Vijeća Evrope i donatora

Bez autora
Apr 24 2014

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, primio je zamjenika generalnog direktora za zajmove i socijalni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephana Sellena i nacionalnu direktoricu u Odjeljenju za projekte u ovoj finansijskoj instituciji Jasminu Glišović.Osnovna tema razgovora bilo je provođenje Regionalnog stambenog programa koji ova banka, zajedno s donatorima iz više evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država implementira na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Pomoć Razvojne banke Vijeća Evrope i donatoraFederalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, primio je zamjenika generalnog direktora za zajmove i socijalni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephana Sellena i nacionalnu direktoricu u Odjeljenju za projekte u ovoj finansijskoj instituciji Jasminu Glišović...

Osnovna tema razgovora bilo je provođenje Regionalnog stambenog programa koji ova banka, zajedno s donatorima iz više evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država implementira na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Predviđeno je da se on realizira u periodu od 2013. do 2017. godine, a rađen je na bazi grant sredstava za povratak raseljenih i izbjeglih osoba.

Konstatirano je da je pripremljen Prvi talas podprojekta čija je vrijednost oko dva miliona eura, a obuhvaćena je asistencija za 170 korisnika iz BiH i to po 50 izbjeglih porodica iz BiH u Hrvatskoj i Srbiji, te 50 porodica interno raseljenih u FBiH, a 20 izbjeglih porodica iz Hrvatske u BiH dobit će pomoć u građevinskom materijalu.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je sa UNHCR-om i OSCE-om odabralo 50 korisnika za Prvi talas za općine Olovo, Foča - Ustikolina, Goražde u Federaciji BiH (25 korisnika), te u općinama Foča i Novo Goražde u RS, također 25 korisnika.
 
Posljednja prilika
    
Nažalost, zbog određenih administrativno-tehničkih zapreka ugovor o ovom projektu još nije potpisan, ali je obostrano izraženo uvjerenje da će to biti učinjeno u što kraćem roku.

- Mi smo opredijeljeni za što brži početak ovog projekta i na tome radimo u punom kapacitetu. Ovo je jedna od posljednjih prilika da se riješi stambena problematika onih koji su ostali bez svojih domova u periodu rata. Potrebna je puna odgovornost svih koji na bilo koji način i na bilo kojem nivou učestvuju u njegovoj realizaciji kako bi što prije bio primijenjen - rekao je ministar Osmanović.

- Zamjenik generalnog direktora Sellen je istakao svoje uvjerenje da je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u potpunosti predano ovom projektu i naglasio da će mu pružiti punu podršku u provođenju.

Tokom sastanka bilo je riječi i o projektu CEB - „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja" koji se realizira na kreditnoj osnovi s ciljem rješavanja stambenih pitanja ljudi koji borave u kolektivnim vidovima smještaja, a koji su ujedno najranjivija kategorija izbjeglih i raseljenih osoba.
 
Rješavanje stambenih problema

Od 2014. do 2017. godine u Bosni i Hercegovini se planiraju realizirati četiri programa kroz koje će se obezbijediti 5.100 stambenih rješenja izgradnjom individualnih stambenih objekata, izgradnja 3.881 stambene jedinice u zgradama kolektivnog stanovanja i 80 stambenih rješenja u gerijatrijskim centrima za ukupno oko 24.500 osoba. Ukupan iznos sredstava za ove programe je 403.000.000 KM, navodi se u saopćenju iz Vlade FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik