Osnovana Švajcarsko-srpska privredna komora

Bez autora
Apr 24 2014

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je srpskim privrednicima da mogu mnogo naučiti od švajcarskih kolega i pozvao kompanije iz Švajcarske da ulažu u Srbiji, uz obećanje da će naša zemlja biti dobro mesto za investiranje, bolje nego mnoge države u regionu. Vučić je, u Privrednoj komori Srbije (PKS), na svečanosti povodom osnivanja Švajcarsko-srpske privredne komore kojoj je prisustvovao i predsednik Švajcarske Konfederacije Didije Burkhalter, istakao da će biti sprovedene dugo odlagane reforme, radi stvaranja privrednog ambijenta povoljnog za investiranje. Srbija će postati bolje mesto za investiranje - biće promenjeni zakoni i sve barijere koje su kočile privatni biznis, rešavaćemo probleme sa kojima su suočene kompanije koje posluju u Srbiji. U narednim godinama očekujemo više švajcarskih investicija. Najvažnije je da od švajcarskih prijatelja naučimo kako da budemo odgovoran, ozbiljan i pouzdan partner, poručio je budući premijer.

Osnovana Švajcarsko-srpska privredna komoraMandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je srpskim privrednicima da mogu mnogo naučiti od švajcarskih kolega i pozvao kompanije iz Švajcarske da ulažu u Srbiji, uz obećanje da će naša zemlja biti dobro mesto za investiranje, bolje nego mnoge države u regionu.

Vučić je, u Privrednoj komori Srbije (PKS), na svečanosti povodom osnivanja Švajcarsko-srpske privredne komore kojoj je prisustvovao i predsednik Švajcarske Konfederacije Didije Burkhalter, istakao da će biti sprovedene dugo odlagane reforme, radi stvaranja privrednog ambijenta povoljnog za investiranje.

Srbija će postati bolje mesto za investiranje - biće promenjeni zakoni i sve barijere koje su kočile privatni biznis, rešavaćemo probleme sa kojima su suočene kompanije koje posluju u Srbiji. U narednim godinama očekujemo više švajcarskih investicija. Najvažnije je da od švajcarskih prijatelja naučimo kako da budemo odgovoran, ozbiljan i pouzdan partner, poručio je budući premijer.

Kako je rekao, nije ni ukusno ni umesno porediti švajcarsku i srpsku ekonomiju, “ali će, ako budemo vredni i znali da dinar ne pada sa neba, već da treba da se zaradi, i u Srbiji biti više uspeha“.

Poželevši privrednicima uspeh u radu, Vučić je ukazao da švajcarske kompanije u neku zemlju dolaze tek kada znaju da mogu da ostvare profit.

Osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore u Beogradu izraz je poverenja u budućnost Srbije i doprinosi jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje i naroda, rekao je predsednik i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter.

Otvaranje komore je izraz poverenja u budućnost Srbije i švajcarsko-srpskih veza i odražava uverenje privrednog sektora da će se sprovesti strukturne reforme. Privredna saradnja doprineće povećanju investicija i otvaranju novih radnih mesta u Srbiji, naglasio je švajcarski zvaničnik i poručio da Švajcarska u potpunosti podržava Srbiju na putu evropskih integracija.

Srbija je u poslednjih 10 godina pet puta povećala izvoz u Švajcarsku, a osnivanje Švajcarsko-sprske privredne komore pozitivno će uticati na razvoj ekonomske saradnje dve zemlje, rekao je Željko Sertić, predsednik PKS.

Kako je istaknuto iz PKS, pokrivenost uvoza izvozom sa 11 procenata povećana je na bezmalo 50 odsto, naveo je Sertić i zahvalio Švajcarskoj na dosadašnjoj pomoći Srbiji, koja je premašila 110 miliona evra, a najviše usmerena u energetski sektor, reformu državne uprave i pomoć lokalnoj samoupravi.

Predsednik PKS je ukazao na opredeljenost Vlade Srbije da unapredi privredni ambijent i rekao da je Aleksandar Vučić prvi čovek u novijoj istoriji koji je dao jasnu poruku da je ekonomija najvažnije pitanje u zemlji, bazična aktivnost bez koje nema ni socijalne zaštite, zdravstva, niti moderne i dobro uređene države.

Sertić je poručio da Srbija može da se ugleda na Švajcarsku i kada je reč o bankarskom sistemu, infrastrukturi i regionalnom razvoju jer svaki region ima snažnu proizvodnju u različitim granama.

Otpravnik poslova Ambasade Švajcarske u Beogradu Jean-Luc Oesch naveo je da je Švajcarska među prvih deset investitora u Srbiji, ocenivši privredne odnose dve zemlje kao dobre sa ogromnim potencijalom za dalji razvoj. Sada je momenat za korenite promene i uveren sam da će Švajcarsko-srpska privredna komora pomoći da Srbija krene napred, istakao je švajcarski diplomata.

Ansgar Bornemann, regionalni direktor Nestlé Adriatic Foods objasnio je da je cilj komore da promovuše bilaterealne ekonomske odnose dve zemlje, prisustvo švajcarske privrede u Srbiji, povezuje privredenike... Osnivanje Švajcarsko-srpske privredne komore, inicirala je švajcarska poslovna  zajednica u Srbiji.

U Srbiji posluje više od 150 kompanija iz Švajcarske. Robna razmena između Srbije i Švajcarske u 2013. godini zabeležila je rast od 18,6 odsto i dostigla je 316 miliona dolara. Vrednost srpskog izvoza lane je iznosila 104 miliona dolara dok je uvoz vredeo 211,9 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom dostigla je 49,1 odsto, dodaje se u saopštenju PKS.

Skupu u PKS prisustvovalo je oko 150 kompanija iz Švajcarske i više od 60 firmi iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik