Uljni škriljci čekaju bolje vreme

Bez autora
Apr 24 2014

O Aleksincu, nekada poznatom gradiću po svom velikom rudniku i značajnoj proizvodnji najkvalitetnijeg mrkog uglja na Balkanu, prekinutoj posle velike nesreće 19. novembra 1989, kada je u jami „Morava” poginula elitna brigada od 90 rudara, u poslednje dve decenije najviše se govori kao mogućem području za eksploataciju uljnih škriljaca. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima zalihe uljnih škriljaca u okolini Aleksinca, ispod planine Bukovik i u dolini Moravice su takve da bi rešile energetsko pitanje Srbije u narednih sto do 150 godina. O eksploataciji uljnih škriljaca, međutim, do sada se samo razmišljalo i još uvek nema pravih planova i konkretnih projekata. Tokom poslednjih nekoliko godina u Aleksincu i okolini boravile su brojne delegacije i stručne ekipe istraživača iz Kanade, Litvanije i Estonije, koje su bile zadivljene velikim i verovatno najvećim procentom nafte u uljnim škriljcima u svetu. Ali, svaki od tih boravaka završavao se samo na predlozima stručnjaka.

Uljni škriljci čekaju bolje vremeO Aleksincu, nekada poznatom gradiću po svom velikom rudniku i značajnoj proizvodnji najkvalitetnijeg mrkog uglja na Balkanu, prekinutoj posle velike nesreće 19. novembra 1989, kada je u jami „Morava” poginula elitna brigada od 90 rudara, u poslednje dve decenije najviše se govori kao mogućem području za eksploataciju uljnih škriljaca. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima zalihe uljnih škriljaca u okolini Aleksinca, ispod planine Bukovik i u dolini Moravice su takve da bi rešile energetsko pitanje Srbije u narednih sto do 150 godina.

O eksploataciji uljnih škriljaca, međutim, do sada se samo razmišljalo i još uvek nema pravih planova i konkretnih projekata. Tokom poslednjih nekoliko godina u Aleksincu i okolini boravile su brojne delegacije i stručne ekipe istraživača iz Kanade, Litvanije i Estonije, koje su bile zadivljene velikim i verovatno najvećim procentom nafte u uljnim škriljcima u svetu. Ali, svaki od tih boravaka završavao se samo na predlozima stručnjaka. U državi Srbiji kao da do sada nisu shvatali o kakvom je bogatstvu reč i gotovo da nije bilo pomaka „od nule” na planu priprema za eksploataciju uljnih škriljaca. Slobodan Milosavljević, sekretar Odbora za hemiju, farmaciju, gumarsku industriju, rudnike i industriju nemetala u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, za „Politiku” juče je rekao:

– Činjenica je da uljnih škriljaca ima u ogromnim količinama, ali do sada ništa nije urađeno na pripremi za eksploataciju. U Srbiji puno toga nedostaje za taj posao – od para i stručnjaka do ideja šta sa tolikim nemerljivim bogatstvom. Zato se ne postavlja dilema da li će eksploatacije biti. Ona će, sigurno, jednoga dana početi, ali pre toga treba studiozno i temeljno prići problemu i ne, kao do sada, ostati samo na rečima, rekao nam je Milosavljević

  Eksploatacija uljnih škriljaca u okolini Aleksinca bila bi od posebnog značajna za Srbiju, jer bi bez ikakvih sumnji doprinela razvoju naše zemlje. O kakvom je bogatstvu reč najbolje govori da se u Kanadi, na primer, koriste škriljci koji sadrže od šest i po do osam, a u Estoniji od osam do devet i po procenata nafte, a da su u okolini Aleksinca sva do sada obavljena ispitivanja potvrdila da je procenat gotovo dvostruko veći nego – čak 13,5 do 15 odsto nafte u uljnim škriljcima. Pretpostavke su da je pod površinom zemlje stotine miliona tona uljnih škriljaca…

Zato se i tvrdi da bi se eksploatacija brzo isplatila i da bi rešila problem uvoza nafte u našu zemlju za više narednih decenija. Kako kažu u Aleksincu na potezu su državni organi, pre svega Ministarstvo za energetiku i Elektroprivreda Srbije, a osim u finansijskom smislu, jer ne bi bilo tolikog uvoza nafte kao do sada, koristi bi bilo i zbog otvaranja velikog broja novih radnih mesta.

Slobodan Milosavljević kaže da istok Srbije uz ugalj i uljne škriljce kod Aleksinca ima i neprocenjive količine kalcita otkrivene na Suvoj planini, kao i fosfora u okolini Bosilegrada, granita vrhunskog kvaliteta na Staroj planini, bazalta na Kopaoniku ili zeolita u okolini Vranja, gde su najveće količine i zalihe u Evropi… Ali ništa od toga do sada nije iskorišćeno. Ili vrlo malo, tek simbolično.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik