Izmene Zakona o radu: Veće šanse radnika za bonus

Bez autora
Apr 25 2014

Predstavnici Radne grupe za izmene Zakona o radu zalažu se za novu preraspodelu radnog vremena u slučaju vanrednih porudžbina. Sadašnji Zakon o radu propisuje da menadžment o vanrednoj porudžbini radnike i sindikate mora obavestiti sedam dana unapred. Izmenama Zakona traži se da ovaj rok bude dva dana.Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca, kaže da dosadašnji zakon i mogućnosti radnika nisu bili usklađeni i da zbog toga trpi i firma i radnici. Firme često gube poslove jer ih nije moguće uraditi za dva dana kolika je razlika između zahteva kupca i naših propisa. Istovremeno i radnici gube mogućnost da dobiju eventualne bonuse. Takvih slučajeva ima najviše u auto-industriji, proizvodnji gume i plastike, ali i hrane, kaže Rajić.

Izmene Zakona o radu: Veće šanse radnika za bonusPredstavnici Radne grupe za izmene Zakona o radu zalažu se za novu preraspodelu radnog vremena u slučaju vanrednih porudžbina. Sadašnji Zakon o radu propisuje da menadžment o vanrednoj porudžbini radnike i sindikate mora obavestiti sedam dana unapred. Izmenama Zakona traži se da ovaj rok bude dva dana.

Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca, kaže da dosadašnji zakon i mogućnosti radnika nisu bili usklađeni i da zbog toga trpi i firma i radnici.

- Firme često gube poslove jer ih nije moguće uraditi za dva dana kolika je razlika između zahteva kupca i naših propisa. Istovremeno i radnici gube mogućnost da dobiju eventualne bonuse. Takvih slučajeva ima najviše u auto-industriji, proizvodnji gume i plastike, ali i hrane - kaže Rajić za “24 sata.”

Naš sagovornik dodaje da vanrednih porudžbina najčešće ima u februaru, posle praznika, ali i leti kad su odmori, te da su u pitanju značajni poslovi za domaće firme.

Ovakvim izmenama Zakona o radu zaposleni ne bi duže radili. Menadžer bi im praktično samo preraspodelio radno vreme - ukoliko bi, recimo, ove nedelje radili vikend, onda bi naredne nedelje dobili dva dodatna slobodna dana.

Inače, u Evropskoj uniji se najkraće radi u Francuskoj - 35 sati nedeljno. Slede Holanđani, od 36 do 40 sati, Danci rade 37 časova, dok se u Belgiji radi 38 sati. Prema podacima Zavoda za statistiku, dve trećine zaposlenih u Srbiji ostaje na poslu prekovremeno, a za to ne dobija adekvatnu nadoknadu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik