Srbija mora da odloži gradnju "Južnog toka"

Bez autora
Jun 09 2014

Moraćemo da odložimo početak gradnje "Južnog toka", poručila je Zorana Mihajlović nakon odluke Bugarske da na zahtev Evropske komisije suspenduje radove na izgradnji tog gasovoda. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je istakla da će se čekati dok se ne okončaju razgovori Bugarske, Rusije i Brisela. Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i Evropske unije sa Rusijom, i mi stojimo. Ili dok Rusija ne promeni rutu. Ali svakako, rezultat i jednog i drugog scenarija znači odlaganje radova u našoj zemlji, rekla je Mihajlovićeva. I ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglašava da budućnost projekta zavisi, pre svega, od dogovora Evropske komisije sa zemljama članicama EU i Rusijom.

Srbija mora da odloži gradnju "Južnog toka"Moraćemo da odložimo početak gradnje "Južnog toka", poručila je Zorana Mihajlović nakon odluke Bugarske da na zahtev Evropske komisije suspenduje radove na izgradnji tog gasovoda.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je istakla da će se čekati dok se ne okončaju razgovori Bugarske, Rusije i Brisela.

"Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i Evropske unije sa Rusijom, i mi stojimo. Ili dok Rusija ne promeni rutu. Ali svakako, rezultat i jednog i drugog scenarija znači odlaganje radova u našoj zemlji", rekla je Mihajlovićeva za današnji Blic, prenosi Tanjug.

I ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglašava da budućnost projekta zavisi, pre svega, od dogovora Evropske komisije sa zemljama članicama EU i Rusijom.

"'Južni tok' je za nas važan i kao razvojni i kao energetski prjekat, ali je jasno da je Srbija samo jedna od država kroz koju gasovod treba da prođe, a da smo, pritom, jedina država u ovom projektu, osim Rusije, koja nije članica EU", rekao je Antić.

Bugarska je obustavila radove na projektu "Južni tok", saopštio je u nedelju bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

"Primili smo zahtev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam maložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom" izjavio je Orešarski, a prenosi Itartas.

EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju "Južnog toka". Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju "Južnog toka" sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik