Otvoren Međunarodni sajam energetike u Tuzli: Uspješnost se mjeri potpisanim ugovorima

Bez autora
Jun 10 2014

U Sportsko–kulturno–privrednom centru Mejdan u Tuzli danas je svečano otvoren Međunarodni specijalizirani sajam energetike Energa 2014. i Međunarodna konferencija Energa 2014. Radi se o dva najznačajnija događaja vezana za energetski sektor u Bosni i Hercegovini, koji su po mnogo čemu jedinstveni u ovom dijelu Evrope. I ove godine na Sajmu će se okupiti više od 60 izlagača iz devet evropskih zemalja, a na konferenciji blizu 200 učesnika. Uspješnost ovakvog sajma mjeri se ostvarenim poslovnim kontaktima. Organizirajući ovaj četvrti sajam, posebno u ovakvoj situaciji, doživjeli smo da snaga izlagačkog motiva nadvlada i pobijedi uslove u kojima smo se našli. Bili smo u dilemi da li raditi ili ne. Ali, prije 15 dana smo otkočili kočnice, napunili centralnu dvoranu Mejdana i pretvorili je u jedan izuzetno ugodan sajamski paviljon, kazao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Otvoren Međunarodni sajam energetike u Tuzli: Uspješnost se mjeri potpisanim ugovorimaU Sportsko–kulturno–privrednom centru Mejdan u Tuzli danas je svečano otvoren Međunarodni specijalizirani sajam energetike Energa 2014. i Međunarodna konferencija Energa 2014.

Devet zemalja

Kako je rečeno, radi se o dva najznačajnija događaja vezana za energetski sektor u Bosni i Hercegovini, koji su po mnogo čemu jedinstveni u ovom dijelu Evrope. I ove godine na Sajmu će se okupiti više od 60 izlagača iz devet evropskih zemalja, a na konferenciji blizu 200 učesnika.

"Uspješnost ovakvog sajma mjeri se ostvarenim poslovnim kontaktima. Organizirajući ovaj četvrti sajam, posebno u ovakvoj situaciji, doživjeli smo da snaga izlagačkog motiva nadvlada i pobijedi uslove u kojima smo se našli. Bili smo u dilemi da li raditi ili ne. Ali, prije 15 dana smo otkočili kočnice, napunili centralnu dvoranu Mejdana i pretvorili je u jedan izuzetno ugodan sajamski paviljon", kazao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Inače, Energa će okupiti stručnjake iz sektora energetike, te istraživačko–razvojnih i obrazovnih institucija, koji će kroz 55 izlaganja prezentirati svoja istraživanja, iskustva i dostignuća u energetskom sektoru.

Austrijske kompanije

Sajam je otvorio Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, a pored brojnih stručnjaka, otvaranju su prisustvovali i Bahrija Umihanić, kantonalni premijer i Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH.

"Očito je da su izlagači vrlo zadovoljni,i da su jako zainteresovani, te da očekuju da nakon ovog sajma potpišu ugovore, koji će im omogućiti proizvodnju i plasman proizvoda zbog kojih su došli ovdje. Dakle, Sajam sigurno ima efekta", kazao je Nikšić.

Inače, danas je održan i panel Učešće bh. kompanija u investicionim projektima u elektroenergetskom sektoru. Danas će u okviru Sajma biti održana konferencija Energetske politike, strategije i investicije, ali i prezentacija šest austrijskih kompanija u organizaciji Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik