Saradnja opština iz oblasti energetske efikasnosti

Bez autora
Jun 11 2014

Sajam, pod nazivom "Evropski dani sunca i naprednih tehnologija" održan je 6. juna 2014. godine, u organizaciji Opštine Vršac, čiji su domaćini bili Miloš Vasić, član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadžer Opštine Vršac. Ovom prilikom, potpisan je Protokol o saradnji opština Vršac, Alibunar, Plandište i Bela Crkva iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Brojne firme predstavile su nove tehnologije iz oblasti građevinarstva, sistema grejanja i hlađenja, obnovljivih izvora energije, osvetljenja, namenjenih građanstvu, firmama i institucijama. Pored firmi, na sajmu su se predstavile i srednje tehničke škole i fakulteti, koji su uključeni u projekte iz ovih oblasti, kao i nevladine organizacije iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i energetike.

Saradnji opština iz oblasti energetske efikasnostiSajam, pod nazivom "Evropski dani sunca i naprednih tehnologija" održan je 6. juna 2014. godine, u organizaciji Opštine Vršac, čiji su domaćini bili Miloš Vasić, član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine i Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadzer Opštine Vršac.

Ovom prilikom, potpisan je Protokol o saradnji opština Vršac, Alibunar, Plandište i Bela Crkva iz oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Brojne firme predstavile su nove tehnologije iz oblasti građevinarstva, sistema grejanja i hlađenja, obnovljivih izvora energije, osvetljenja, namenjenih građanstvu, firmama i institucijama.

Pored firmi, na sajmu su se predstavile i srednje tehničke škole i fakulteti, koji su uključeni u projekte iz ovih oblasti, kao i nevladine organizacije iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i energetike.

Profesor Slavko Filipović sa Tehničkog fakulteta iz Novog Sada predstavio je temu "Obnovljivi izvori energije - Biomasa". Takođe, ovom prilikom predstavljeni su i Centar za energetsku efikasnost CEFIX, OŠ "Moša Pijade" iz Gudurice, firma "Energy Net" iz Novog Sada, a prezentovan je i projekat Hemijsko-medicinske škole i UGZP Košava "Neformalno obrazovanje i energetska efikasnost".

Tokom sajma održane su i dve tribine. Na prvoj tribini, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo Slobodan Puzović govorio ja na temu "Upravljanje životnom sredinom u funkciji smanjenja negativnih uticaja klimatskih promena", dok je samostalni stručni saradnik za OIE, Goran Rimac iz Pokrajnskog sekreterijata za energetiku i mineralne sirovine, održao prezentaciju na temu "Agropelet - potencijal Vojvodine". Anita Mraović predstavila je projekat "Trenig energy" Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS namenjen lokalnim samoupravama Srbije.

Načelnik odeljenja za ekološke mreže i održivi razvoj Zavoda za zaštitu prirode Srbije Milija Bulatović, predstavio je temu "Energetska efikasnost i značaj OIE".

Miloš Vasić član Veća Opštine Vršac govorio je na temu "Potencijal bio mase opštine Vršac", a Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadzer Opštine Vršac predstavio je projekat prekogranične saradnje "GLOSS Zelena svetla za bezbenost i održivost puteva".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik