Unaprjeđenje efikasnosti poslovanja osiguravajućih društava

Bez autora
Jun 12 2014

Unaprjeđenje efikasnosti poslovanja osiguravajućih društava - izazovi i mogućnosti, glavna je tema 25. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo – SorS 2014 koji je danas počeo u Sarajevu.Na SorS-u, kao najvećem skupu osiguravatelja regije, i ove godine okupili su se predsjednici i članovi uprava osiguravajućih društava s namjerom da razmjene iskustva i međusobno se upoznaju o novim kretanjima u struci osiguranja.

Unaprjeđenje efikasnosti poslovanja osiguravajućih društavaUnaprjeđenje efikasnosti poslovanja osiguravajućih društava - izazovi i mogućnosti, glavna je tema 25. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo – SorS 2014 koji je danas počeo u Sarajevu.

Na SorS-u, kao najvećem skupu osiguravatelja regije, i ove godine okupili su se predsjednici i članovi uprava osiguravajućih društava s namjerom da razmjene iskustva i međusobno se upoznaju o novim kretanjima u struci osiguranja.
 
Govoreći o tržištu osiguranja u BiH za prva četiri mjeseca ove godine direktor Sarajevo osigiranja Midhat Terzić na konferenciji za novinare je istakao da je ukupno ostvareno 187 miliona KM ili oko 95,6 miliona eura premije, što je za 19,1 milion KM ili 11,3 posto više nego u istom periodu 2013.
 
Terzić je kazao da su društva sa sjedištem na području Federacije BiH ostvarila 136,3 miliona KM premije ili 11,6 miliona KM više nego u istom periodu lani. Društva sa sjedištem na području Republike Srpske i u Brčko Distriktu ostvarili su 50,7 miliona KM premije ili 7,5 miliona KM više nego u istom periodu 2013.
 
Što se tiče neživotnih osiguranja ukupno je ostvareno je 150,5 miliona KM ili 11,5 miliona KM više nego u istom periodu 2013, a od toga 104,2 miliona KM kod društava sa sjedištem u Federaciji BiH i 46,3 miliona KM kod društava sa sjedištem u RS-u i Brčko Distriktu.
 
U segmentu životnog osiguranja ukupno je realizirano 36,5 miliona KM ili preko 7,5 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, a od toga 32,1 milion KM kod društava iz Federacije BiH i 4,4 miliona KM kod društava iz RS-a.
 
Terzić je naveo da su društva iz Federaciji BiH putem svojih podružnica u drugom entitetu ostvarila 10,8 miliona KM, a društva iz RS putem svojih podružnica u Federaciji 6,3 miliona KM premije.
 
Po njegovim riječima, Sarajevo-osiguranje u ovom periodu ima ostvarenih 25 miliona KM i tržišni udio od 18,4 posto u Federaciji BiH i 13,3 posto na tržištu BiH.
 
- Udio neživotnih osiguranja iznosi 24 miliona KM, a osiguranja života jedan milion KM - kazao je Terzić.
 
Počasni član SorS-a i predstavnik hrvatskog tržišta osiguranja Robert Stude izdvojio je da se na tom tržištu u prošloj godini dogodila značajna promjena kada je država najavila prodaju najvećeg osiguravajućeg društva u Hrvatskoj, Croatia osiguranja.
 
Predstavnik Osiguritelne polise iz Skoplja Vladimir Toševski je iznio podatak da je premija osiguravajućih kuća u Makedoniji u prošloj godini iznosila 118 miliona eura, te da na tom tržištu djeluje 15 osiguravajućih kuća. Dodao je da je liberalizacija osiguranja od auto odgovornosti u završnoj fazi.
 
Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je kazao da bilježe dobre rezultate za prošlu godinu, dodajući da je i Slovenija u 2014. imala velike štete od poplava, ali da to neće u velikoj mjeri utjecati na ovogodišnje rezultate poslovanja jer su pokriveni reosiguranjem.
 
Osnovna karakterisitka srbijanskog tržišta osiguranja, po riječima izvršnog direktora DDOR-a iz Novog Sada Darka Botića, jeste  veliki broj osiguravajućih društva.
 
- Na tržištu Srbije ima 28 kompanija i očekujem da će vrlo brzo doći do okrupljavanja u ovoj oblasti - kazao je Botić.
 
Jedna od najznačajnijih novina na tom tržištu jeste da je najavljen novi zakon o osiguranju koji bi trebalo približiti ovo tržište evropskim standarima. Osim toga postoji i najava da država ozbiljno razmišlja o prodaji vlasničkog udjela u Dunav osiguranju.
 
Izvršni direktor Lovćen osiguranja Radenko Purić je kazao da je u Crnoj Gori djeluje 11 osiguravajućih društava i da je vidljiv rast životnih, a pad neživotnih osiguranja.
 
SorS je najznačajniji skup osiguravača i reosiguravača iz regije, sa tradicijom održavanja od 1980. godine.
 
Na ovogodišnjem SorS-u, koji se u Sarajevu održava od 11. do 13. juna učestvuje oko 160 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija, udruženja osiguravača i institucija za nadzor osiguranja iz jugoistočne Europe i desetak zemalja EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik