Krediti poplavljenim firmama uz najpovoljnije uslove

Bez autora
Jun 15 2014

Vlada Republike Srbije donela je odluku o tome da izdvoji milijardu dinara za obnovu privrede na poplavljenim područjima. Sredstva će preko Programa Fonda za razvoj Republike Srbije, po povoljnim uslovima, moći da koriste privredni subjekti za kupovinu nove i remont oštećene opreme, sanaciju objekata i finansiranje trajnih obrtnih sredstava.Krediti će biti odobravani do visine procenjene štete, sa rokom otplate do 7 godina za investicione kredite i do 4 godine za kredite za trajna obrtna sredstva. Kamatna stopa će iznositi 1,5 odsto godišnje, dok maksimalan iznos jednog korisnika sa povezanim licima može biti do 1,85 miliona dinara i ne može biti veći od visine procenjene štete, pri čemu element poklona u takvim kreditima iznosi između 60 i 70 odsto.

Krediti poplavljenim firmama uz najpovoljnije usloveVlada Republike Srbije donela je odluku o tome da izdvoji milijardu dinara za obnovu privrede na poplavljenim područjima.

Sredstva će preko Programa Fonda za razvoj Republike Srbije, po povoljnim uslovima, moći da koriste privredni subjekti za kupovinu nove i remont oštećene opreme, sanaciju objekata i finansiranje trajnih obrtnih sredstava.

Krediti će biti odobravani do visine procenjene štete, sa rokom otplate do 7 godina za investicione kredite i do 4 godine za kredite za trajna obrtna sredstva.

Kamatna stopa će iznositi 1,5 odsto godišnje, dok maksimalan iznos jednog korisnika sa povezanim licima može biti do 1,85 miliona dinara i ne može biti veći od visine procenjene štete, pri čemu element poklona u takvim kreditima iznosi između 60 i 70 odsto.

Ovaj program, sa detaljnim kriterijumima i procedurama, biće objavljen na sajtu Fonda za razvoj Republike Srbije.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović objasnio je odluci Vlade o odobravanju pomenutih sredstava iz budžeta prethodio odlazak na teren ekipe Ministarstva privrede, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, Fonda za razvoj, Agencije za privatizaciju i Ministarstva finansija, koja je na licu mesta intervjuisala mala, mikro i srednja preduzeća i na osnovu toga stekla utisak o razmerama štete, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, u skladu sa tim je procenjeno da bi milijarda dinara bila dovoljna da se pokrene devastirana privreda u Obrenovcu i drugim opštinama pogođenim poplavama.

Vujović je ocenio da srednja, mala i mikro preduzeća ne mogu bez pomoći ponovo pokrenuti proizvodnju i izaći iz začaranog kruga devastacije.

On je precizirao da će zahteve primati direktno Fond za razvoj, uz praćenje predstavnika Ministarstva privrede koji će ocenjivati ekonomsku opravdanost zahteva za zajam. Tom prilikom, kako je dodao, ocenjivaće se elemenati poslovanja svake firme ponaosob, stepen oštećenja opreme i poslovnog prostora, pri čemu je i obnavljanje obrtnih sredstava veoma važno da bi se ponovo pokrenula proizvodnja.

Ministar je ocenio da će milijardu dinara biti dovoljno u prvom krugu pomoći domaćoj privredi koja je pretrpela štete od poplava, uz očekivanje da će efekti tih sredstava na zapošljavanje biti dosta veliki.

Kada je reč o tome da li će privrednici sa poplavljenih područja moći da računaju na olakšice za već uzete kredite, on je predočio da će Fond za razvoj imati umetnuti grejs period za te zajmove tako što će otplate mirovati do kaja godine, a nakon toga biće nastavljena normalna otplata.

Preporuka bankama, kako je naveo, jeste da na sličan način izađu u susret svojim klijentima i ponude takve rokove.

Vujović je, govoreći o isplati samih kredita, objasnio da gde god to bude moguće neće biti isplaćivana gotovina u novcu, već fakture dobavljačima opreme, a tamo gde to bude neophodno biće angažovane specijalizovane agencije koje će pomagati da se izvrše isplate po javnim nabavkama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik