Za sada uredno snabdijevanje prirodnim gasom

Bez autora
Jun 16 2014

Iz kompanije BH-Gas danas su potvrdili da nisu obaviješteni ni od dobavljača Gazprom Exporta ni od kompanija koje transportuju gas kroz Srbiju i Mađarsku da će dotok gasa Bosni i Hercegovini biti obustavljen.Navode da su trenutne isporuke prirodnog gasa redovne i da zadovoljavaju sve potrebe njihovih potrošača, a kako je na snazi ljetni režim, isporuka, kao i potrošnja gasa, manja je nego zimi. Iz BH-Gasa ističu da imaju plan za krizne situacije, poput nagle obustave isporuke gasa, a za sada je to Okvirni sporazum s kompanijom EON Ruhrgas iz Njemačke, u skladu s kojim bi bili snabdijevani svi proritetni potrošači.

Za sada uredno snabdijevanje prirodnim gasomIz kompanije BH-Gas danas su za Agenciju FENA potvrdili da nisu obaviješteni ni od dobavljača Gazprom Exporta ni od kompanija koje transportuju gas kroz Srbiju i Mađarsku da će dotok gasa Bosni i Hercegovini biti obustavljen.

Navode da su trenutne isporuke prirodnog gasa redovne i da zadovoljavaju sve potrebe njihovih potrošača, a kako je na snazi ljetni režim, isporuka, kao i potrošnja gasa, manja je nego zimi.

Iz BH-Gasa ističu da imaju plan za krizne situacije, poput nagle obustave isporuke gasa, a za sada je to Okvirni sporazum s kompanijom EON Ruhrgas iz Njemačke, u skladu s kojim bi bili snabdijevani svi proritetni potrošači.

U tom slučaju plaćanje je avansno i sredstva za uredno snabdijevanje na duži period zavise u velikoj mjeri o isplaćenim dugovanjima od Sarajevogasa, koja su najavljena do srijede 18. juna.

Ukrajina je danas saopćila da je Rusija prekinula snabdijevanje Kijeva gasom, u velikoj eskalaciji sporenja između dviju zemalja.

Ruska državna kompanija Gazprom saopćila je da Ukrajina mora unaprijed platiti snabdijevanje gasom, nakon što Kijev nije platio svoj golemi dug, kao i da će nastaviti snabdijevati gasom Evropu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik