Ugovor za gradnju Južnog toka u Srbiji do kraja juna

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić najavili su na današnjem radnom sastanku u Moskvi da će Ugovor za izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju biti zaključen do kraja juna. Miler i Terzić su istakli zajedničku ocenu da se projekat izgradnje magistralnog gasovoda "Južni tok" sprovodi strogo u skladu sa rasporedom, navedeno je u saopštenju Centralne kancelarije Gasproma u Moskvi. Trenutno u Srbiji je u završnoj fazi tender za projektovanje, izgradnju i puštanje gasovoda u rad na teritoriji naše zemlje. Tokom razgovora o pitanjima bilateralne saradnje dve zemlje u sektoru gasa, poseban akcenat je stavljen na podzemno skladište gasa "Banatski dvor", koji je važna komponenta energetske bezbednosti Srbije.

Ugovor za gradnju Južnog toka u Srbiji do kraja junaPredsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić najavili su na današnjem radnom sastanku u Moskvi da će Ugovor za izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju biti zaključen do kraja juna.

Miler i Terzić su istakli zajedničku ocenu da se projekat izgradnje magistralnog gasovoda "Južni tok" sprovodi strogo u skladu sa rasporedom, navedeno je u saopštenju Centralne kancelarije Gasproma u Moskvi.

Trenutno u Srbiji je u završnoj fazi tender za projektovanje, izgradnju i puštanje gasovoda u rad na teritoriji naše zemlje.

Tokom razgovora o pitanjima bilateralne saradnje dve zemlje u sektoru gasa, poseban akcenat je stavljen na podzemno skladište gasa "Banatski dvor", koji je važna komponenta energetske bezbednosti Srbije.

Za predstojeću grejnu sezonu, aktivni obim gasa u tom skladištu biće povećan do maksimuma - do 450 miliona kubnih metara gasa.

"Ovo će biti dodatna garancija pouzdanog snabdevanja potrošača ruskim gasom u Republici (Srbiji) sledeće zime", navedeno je u saopštenju Gasproma.

Magistralni gasovod "Južni tok", kada bude izgrađen imaće kapacitet od 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje i kretaće od ruske obale Crnog mora, ići po dnu tog mora do obale Bugarske i dalje preko Srbije do južne i centralne Evrope.

Očekuje se da će prve količine ruskog gasa "Južnim tokom" poteći krajem 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik