Srbija uskoro bez gasa, poskupljuju energenti?

Bez autora
Jun 18 2014

Tokom leta Srbija troši trećinu zimskih potreba. Treba imati na umu da je ovo period kada se prave zalihe za grejnu sezonu. Stručnjaci upozoravaju da će ukrajinska kriza povećati potražnju koja se mora odraziti i na cene gasa. Prvo će evropska skladišta gasa zadovoljiti svoje potrebe, pa će posle pokazati višak na tržištu. Taj višak će svakako biti skuplji od gasa koji sada nabavljamo od "Gasproma", napominje Voja Vuletić iz Udruženja za gas Srbije. Kako bi se u privredi smanjila potrošnja gasa, gde god to bude moguće, preći će se na mazut. Na veću proizvodnju struje za sada se, zbog poplavljenih kolubarskih kopova, ne može računati. Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da je aktuelna elektroenergetska situacija vrlo ozbiljna.

Srbija uskoro bez gasa, poskupljuju energenti?Tokom leta Srbija troši trećinu zimskih potreba. Treba imati na umu da je ovo period kada se prave zalihe za grejnu sezonu. Stručnjaci upozoravaju da će ukrajinska kriza povećati potražnju koja se mora odraziti i na cene gasa.

"Prvo će evropska skladišta gasa zadovoljiti svoje potrebe, pa će posle pokazati višak na tržištu. Taj višak će svakako biti skuplji od gasa koji sada nabavljamo od 'Gasproma'", napominje Voja Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Kako bi se u privredi smanjila potrošnja gasa, gde god to bude moguće, preći će se na mazut. Na veću proizvodnju struje za sada se, zbog poplavljenih kolubarskih kopova, ne može računati.

Nikola Rajaković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu ističe da je aktuelna elektroenergetska situacija vrlo ozbiljna.

"To znači da proizvodnja iz termoelektrana i hidroelektrana ne zadovoljava dnevne potrebe za strujom, koja zato mora da se uvozi. Naše kolege u direkciji pokušavaju da sačuvaju ugalj za nešto teže situacije", dodaje Rajaković.

Očekuje se i rast cena naftnih derivata. Tražnja za gorivom je već povećana zbog godišnjih odmora, a krize u Iraku i Ukrajini dižu cene sirove nafte na berzama.

Stručnjak kompanije "Ef-iks lider" Nikola Bulajić smatra da su trenutno visoke cene energenata pomalo nerealne. "Ali sve dok traje kriza, ne zna se kako će se dalje kretati tržište", ocenjuje Bulajić.

Ono što je izvesno - u narednom periodu neophodna je štednja svih energenata kako bi se ublažile eventualne nestašice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik