Dogovor bolji od blokade firme

Bez autora
Jun 18 2014

Nelikvidnost i prezaduženost su noćna mora srpske privrede. Prema podacima NBS, u blokadi je 49.750 privrednih društava, sa ukupnim neizmirenim obavezama od 253,1 milijardu dinara, i to ako se ne računaju kamate.U proteklih godinu i po dana svega 26 privrednih društava pokušalo je da iskoristi mogućnost da medijacijom, odnosno dogovorom sa poveriocem, reše problem i izbegnu blokadu. Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju regulisan je najjednostavniji i najbrži načini da dužnik u dogovoru sa svojim poveriocima, najčešće bankama, izađe iz finansijskih teškoća, a da dug ipak bude namiren.

Dogovor bolji od blokade firmeNelikvidnost i prezaduženost su noćna mora srpske privrede. Prema podacima NBS, u blokadi je 49.750 privrednih društava, sa ukupnim neizmirenim obavezama od 253,1 milijardu dinara, i to ako se ne računaju kamate. U proteklih godinu i po dana svega 26 privrednih društava pokušalo je da iskoristi mogućnost da medijacijom, odnosno dogovorom sa poveriocem, reše problem i izbegnu blokadu.

Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju regulisan je najjednostavniji i najbrži načini da dužnik u dogovoru sa svojim poveriocima, najčešće bankama, izađe iz finansijskih teškoća, a da dug ipak bude namiren. Posrednik u ovom postupku mirnog rešavanja spora je Privredna komora Srbije, ali u ovoj instituciji kažu da je odziv privrednih društava bio izuzetno mali.

- Pogodnost za dužnike je što mogu da reprogramiraju poreski dug na 60 meseci sa grejs-periodom od 12 meseci, dok poverioci dobijaju umanjenje poreza za otpis dela duga - objasnila je Nermina Ljubović, direktorka Centra za usluge i posredovanje PKS, na konferenciji „Dan medijacije“. - I pored toga, dosadašnje interesovanje za ovaj postupak je malo, a od privrednih društava koja su se javila, najviše ih je iz oblasti proizvodnje, trgovine i vodoprivrede. Deset firmi se kasno javilo, a u 16 slučajeva je vođen postupak, od kojih je pet još u toku, osam je uspešno završeno, a tri su prekinuta.

Ljubovićeva pretpostavlja da je uzrok slabog odziva neinformisanost predstavnika privrednih društava, ali i njihovih advokata, koji kao zastupnici ne prepoznaju značaj ovog postupka.

Naša sagovornica napominje da mogu učestvovati samo privredna društva, i to ona koja na vreme prepoznaju da će se zbog promena na tržištu naći u problemima. Kada dođe do predstečajnog postupka, već je kasno.

Samo za “perspektivne“ dužnike

Cilj restrukturiranja je blagovremeno prepoznavanje i rešavanje finansijskih teškoća, odnosno stvaranje uslova za održiv nastavak poslovanja dužnika - navodi Nermina Ljubović. - Ovaj postupak pokreće se kada se proceni da je opstanak i oporavak dužnika ekonomski opravdan i izvodljiv, odnosno da je verovatno da će dužnik, po sprovedenom restrukturiranju, moći da nastavi da održivo posluje na duži rok, i da će poverioci moći da ostvare povoljno namirenje svojih potraživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik