Počela izgradnja hidroelektrane Mrsovo

Bez autora
Jun 23 2014

Radovi na izgradnji Hidroelektrane "Mrsovo" kod Rudog instalisane snage 36,8 megavata danas su zvanično počeli potpisivanjem Povelje i polaganjem kamena temeljca, koje su obavili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik "Komsar enerdži grupe" Rašid Sardarov. Dodik je rekao da je vlasnik "Komsar enerdžija" obezbijedio sredstva za ovu investiciju u iznosu od 200 miliona KM. Ova investicija je dokaz da Vlada Republike Srpske ulaže maksimalne napore za razvoj istočnog dijela Republike Srpske. Dokaz za to je i izgradnja saobraćajnice i tunela na Čemernu, zatim ulaganje u izgradnju Andrićgrada i ovaj hidroenergetski objekat u Rudom, naglasio je Dodik.

Počela izgradnja hidroelektrane MrsovoRadovi na izgradnji Hidroelektrane "Mrsovo" kod Rudog instalisane snage 36,8 megavata danas su zvanično počeli potpisivanjem Povelje i polaganjem kamena temeljca, koje su obavili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik "Komsar enerdži grupe" Rašid Sardarov.

Dodik je rekao da je vlasnik "Komsar enerdžija" obezbijedio sredstva za ovu investiciju u iznosu od 200 miliona KM.

"Ova investicija je dokaz da Vlada Republike Srpske ulaže maksimalne napore za razvoj istočnog dijela Republike Srpske. Dokaz za to je i izgradnja saobraćajnice i tunela na Čemernu, zatim ulaganje u izgradnju Andrićgrada i ovaj hidroenergetski objekat u Rudom", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da Serdarov i njegova kompanija ulažu dosta novca u Republiku Srpsku i istakao da će tako biti i ubuduće.

Serdarov je rekao da će ova investicija omogućiti narodu ovog kraja da bolje živi, da se poboljša njegova socijalna struktura i da mladi ljudi ostaju da žive u ovoj opštini.

"Na vrijeme su pribavljene građevinska i ekološka dozvola. Namjera je investitora da hidroelektrana ne naruši prirodnu sredinu i ljepotu ovog kraja i trud građana ove opštine da rijeka Lim bude čista i bistra", rekao je Serdarov.

On je naveo da se u Republici Srpskoj osjeća kao kod svoje kuće i zahvalio za to predsjedniku Dodiku.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da Hidroelektrana "Mrsovo" neće imati značajniju akumulaciju i da se ona svrstava u red protočnih hidroelektrana.

"Značajno je da će na ovom hidroenergetskom objektu, kada bude završen, biti zaposleno 25 radnika i stručnjaka", istakla je Golićeva.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević zahvalio je kompaniji "Komsar enerdži" koja, osim ovog hidroenergetskog objekta, ulaže i u energetska postrojenja u Ugljeviku.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da Ruđani doživljavaju ovaj projekat kao početak razvoja skoro zamrlog grada i njegove industrije, otvaranja novih radnih mjesta i napretka u svakom pogledu.

Vrijednost investicije u Hidroelektranu "Mrsovo" je 200 miliona KM. Pod akumulacionim jezerom biće oko 200 hektara zemljišta, a voda će doći do regionalnog puta Brodar – Rudo - Priboj.

Godišnja proizvodnja hidroelektrane biće 141 gigavat-čas električne energije. Ona će biti priključena na elektroenergetski sistem Republike Srpske.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić, narodni poslanici, načelnici susjednih opština i drugi gosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik