Poništena građevinska dozvola za izgradnju vetroparka „Čibuk”

Bez autora
Jun 23 2014

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je bilo prinuđeno da na osnovu žalbe JP “Elektromreža Srbije“ poništi građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, za izgradnju vetroparka „Čibuk” koji gradi kompanija „Continental Wind Partners” (CWP). U saopštenju se navodi da je Pokrajinski sekretarijat izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, suprotno važećim propisima, prema kojima je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda snage veće od 110 kilovolti u isključivoj nadležnosti JP „Elektromreža Srbije“ sa kojim CWP mora da postigne dogovor o gradnji ovog objekta.

Poništena građevinska dozvola za izgradnju vetroparka „Čibuk”Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je bilo prinuđeno da na osnovu žalbe JP “Elektromreža Srbije“ poništi građevinsku dozvolu koju je nezakonito izdao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, za izgradnju vetroparka „Čibuk” koji gradi kompanija „Continental Wind Partners” (CWP).

U saopštenju se navodi da je Pokrajinski sekretarijat izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, suprotno važećim propisima, prema kojima je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda snage veće od 110 kilovolti u isključivoj nadležnosti JP „Elektromreža Srbije“ sa kojim CWP mora da postigne dogovor o gradnji ovog objekta.

Nakon ovakvog postupanja Pokrajinskog sekretarijata, resorno ministarstvo je kao drugostepeni organ, bilo dužno da reaguje i da u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o opštem upravnom postupku poništi rešenje ove institucije.

Istovremeno, Ministarstvo je prepoznalo problem u samoj zakonskoj proceduri, koja predviđa da isključivo javno preduzeće, u ovom slučaju EMS, daje dozvolu za gradnju priključka.

Novi zakon o planiranju i izgradnji i novi zakon o energetici će predvideti da se energetska dozvola izdaje posebno za objekat i za priključak, čime će zahtevi prema investitoru biti jasnije definisani i slični problemi ubuduće izbegnuti.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ostaje posvećeno stvaranju što boljih uslova za poslovanje i privlačenje investicija, kao i što bržem završetku ranije započetih projekata, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik