Grčke kompanije žele da ulažu u Srbiji

Bez autora
Jun 25 2014

Grčke kompanije, koje postepeno izlaze iz krize, zainteresovane su da nastave da investiraju u srpskoj privredi, ali i da svojim iskustvom podrže reforme u Srbiji, poručio je generalni sekretar za ekonomske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke Panagijotis Mihalos na sastanku sa predsednikom Privredne komore Srbije Željkom Sertićem. Mihalos je naglasio da dosledno sprovođenje reformi u Srbiji, koja je izuzetno važan partner, ima uticaja na čitav region. Uloga komora je da naprave pritisak na vlade da usvoje reformske zakone. Stabilnost i kredibilnost ključni su oslonci razvoja, a uspeh reformi, kao osnove za napredak, zavisi od njihove celovitosti i obuhvatnosti. Grčka je izlazak iz krize zasnovala na poreskim reformama, kao i na strukturnim, koje su teže, ali i značajnije, jer donose kredibilitet.

Grčke kompanije žele da ulažu u SrbijiGrčke kompanije, koje postepeno izlaze iz krize, zainteresovane su da nastave da investiraju u srpskoj privredi, ali i da svojim iskustvom podrže reforme u Srbiji, poručio je generalni sekretar za ekonomske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke Panagijotis Mihalos na sastanku sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Željkom Sertićem.

Mihalos je naglasio da dosledno sprovođenje reformi u Srbiji, koja je izuzetno važan partner, ima uticaja na čitav region. Uloga komora je da naprave pritisak na vlade da usvoje reformske zakone. Stabilnost i kredibilnost ključni su oslonci razvoja, a uspeh reformi, kao osnove za napredak, zavisi od njihove celovitosti i obuhvatnosti. Grčka je izlazak iz krize zasnovala na poreskim reformama, kao i na strukturnim, koje su teže, ali i značajnije, jer donose kredibilitet.

Predsednik PKS Željko Sertić ukazao je da se uskoro očekuje donošenje seta zakona ključnih za rešavanje statusa preduzeća u restrukturisanju. Za određene kompanije moramo pronaći strateške partnere, pojedine će biti privatizovane, ali problem predstavljaju i veliki dugovi kompanija u restrukturisanju.

U razgovoru je ukazano na značaj Grčko - srpskog poslovnog saveta, koji koordinira  nastup krupnijeg grčkog kapitala u Srbiji, saradnju poslovnih krugova dve zemlje i unapređenje ukupne ekonomske saradnje uz podršku vlada. Grčka je tradicionalno važan privredni partner Srbije. Privrednu saradnju Srbije i Grčke, posebno robnu razmenu kao najznačajniji vid prometa, karakteriše stabilnost, raznovrsnost i stalan rast od 2000. do 2009. godine, kada dolazi do globalne krize. Poslovne veze Srbije i Grčke ostvaruju se i kroz više oblike saradnje – investicije, čiji se intenzitet drastično smanjuje proteklih nekoliko godina. Grčka  je jedan od vodećih investitora u Srbiji, odnosno treći investitor na listi vodećih investitora u Srbiji u periodu 2005-2013. godine, sa 939,729 milijardi evra, prema podacima NBS. Gotovo  polovina te sume su grinfild investicije. Prema podacima grčke strane, kroz ova ulaganja obezbeđeno je oko 25.000 novih radnih mesta.

Sastanku su prisustvovali i Sofia Camiha, šef Kancelarije za ekonomske i trgovinske poslove Ambasade Grčke u Beogradu i Jorgos Hacipetros, prvi sekretar za ekonomska i trgovinska pitanja Ambasade Grčke u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik