U trci za TE Banovići 11 kompanija

Bez autora
Jun 29 2014

Vlada FBiH prihvatila je na posljednjoj sjednici informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Bloka 1 snage 300 MW - druga faza tenderskog procesa, koji je pripremio Rudnik mrkog uglja Banovići. Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kandidata - kvalifikovanih podnosilaca prijave za izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići. Kako je kazao Avdija Mumić, rukovodilac službe za izgradnju TE, lista kvalificiranih ponuđača za finansiranje i izgradnju TE Banovići je završena i na njoj se nalazi 11 kandidata.

U trci za TE Banovići 11 kompanijaVlada FBiH prihvatila je na posljednjoj sjednici informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, Bloka 1 snage 300 MW - druga faza tenderskog procesa, koji je pripremio Rudnik mrkog uglja Banovići.

Druga faza

Vlada FBiH je dala prethodnu saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kandidata - kvalifikovanih podnosilaca prijave za izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE Banovići.

Kako je za Oslobođenje kazao Avdija Mumić, rukovodilac službe za izgradnju TE, lista kvalificiranih ponuđača za finansiranje i izgradnju TE Banovići je završena i na njoj se nalazi 11 kandidata.

"Na naš javni poziv pristigle su brojne ponude, a uslove i kriterije je ispunilo osam kineskih kompanija, uz po jednu kompaniju iz Španije i Rusije te poljsko-kineski konzorcij. U narednom periodu, najvjerovatnije u prvoj polovini jula, objavit ćemo rezultate prve faze, odnosno listu kandidata, te krećemo u drugu fazu projekta, tačnije, poslaćemo izabranim kandidatima poziv da dostave svoje preliminarne tehničko-tehnološke i finansijske ponuda", istakao je Mumić dodajući kako očekuju da bi ponude, odnosno druga faza, trebala biti gotova do jeseni.

Prema njegovim riječima, oni su izuzetno zadovoljni pristiglim ponudama.

"Tu imamo tri jake kompanije iz Kine, koje su proizvođači potrebne oprema za gradnju elektrana. Prema sadašnjoj listi, imaćemo vjerovatno pet-šest kompanija koje su zaista jake i koje mogu iznijeti ovaj projekat", kazao je Mumić.

Prezentacija za Parlament

Okončanje cjelokupnog postupka i potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom za izgradnju i finansiranje TE Banovići, očekuje se sredinom sljedeće godine, a od izabranog partnera se očekuje da osigura finansiranje i izgradnju objekta termoelektrane Banovići koja će biti 100 posto u vlasništvu RMU Banovići, a rudnik će vraćati kredit pod uslovima koji će biti određeni ugovorom.

Federalna Vlada je prihvatila i informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 snage 450 MW u TE Tuzla - treća faza tenderskog postupka, koju je pripremila Elektroprivreda BiH. Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost na predloženi izbor konzorcija China Gezhouba Group Co Ltd. (CGGC - lider) i Guandong Electric Power Design Institute (GEDI) Kina za preferiranog ponuđača u postupku izbora projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, a jednim od zaključaka Vlada FBiH je zadužila Elektroprivredu BiH da, za Parlament FBiH, pripremi sveobuhvatnu prezentaciju o dosadašnjim aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekat izgradnje Bloka 7.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik