Pozitivni finansijski rezultati preduzeća "Grijanje Zenica"

Bez autora
Jun 29 2014

Javno preduzeće "Grijanje Zenica" proteklu poslovnu i kalendarsku godinu završilo je pozitivnim finansijskim rezultatima, ukupnim prihodom od 22.515.239 KM, što je više od 21 posto u odnosu na planirane prihode. Odnos prihoda i rashoda je pozitivan zahvaljujući prije svega otpisu zateznih kamata na javne prihode, primjenom Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, u iznosu od 4.971.756 KM. Tako su ostvareni prihodi po osnovu otpisa zateznih kamata na javne prihode proistekli iz osnova primjene zakona, po kojem su porezni obveznici stekli pravo na cjelokupan otpis zateznih kamata pod uvjetom da glavni dug po osnovu javnih prihoda iz ranijeg perioda izmire do 31. decembra.

Pozitivni finansijski rezultati preduzeća "Grijanje Zenica"Javno preduzeće "Grijanje Zenica" proteklu poslovnu i kalendarsku godinu završilo je pozitivnim finansijskim rezultatima, ukupnim prihodom od 22.515.239 KM, što je više od 21 posto u odnosu na planirane prihode.

Odnos prihoda i rashoda je pozitivan zahvaljujući prije svega otpisu zateznih kamata na javne prihode, primjenom Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, u iznosu od 4.971.756 KM.

Tako su ostvareni prihodi po osnovu otpisa zateznih kamata na javne prihode proistekli iz osnova primjene zakona, po kojem su porezni obveznici stekli pravo na cjelokupan otpis zateznih kamata pod uvjetom da glavni dug po osnovu javnih prihoda iz ranijeg perioda izmire do 31. decembra.

U zeničkom "Grijanju" su izmirili glavni dug, po osnovu obračunatog poreza na promet proizvoda i usluga iz ranijeg perioda, i Porezna uprava FBiH je svojim rješenjem izvršila otpis zateznih kamata u navedenom iznosu.

Pozitivno poslovanje "Grijanja" ostvareno je zahvaljujući i smanjenju troškova poslovanja u svim segmentima, tako da su u odnosu na planirane troškove uštedjeli više od 1.200.000 KM, ili više od šest posto od planiranih troškova.

Iskazana dobit u poslovanju "Grijanja", u iznosu od 4.731.602 KM, je raspoređena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, čime je ukupna vrijednost kapitala postala pozitivna za iznos od 3.396.112 KM i time je eliminirana negativna finansijska slika Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik