Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 0,1 odsto

Bez autora
Jun 30 2014

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 0,1 odsto. U saopštenju se navodi da desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija (5,1 odsto), sektoru saobraćaja i skladištenja (2,7 odsto) i sektoru prerađivačke industrije (1,6 odsto).

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 0,1 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 0,1 odsto.

U saopštenju se navodi da desezonirana serija podataka pokazuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija (5,1 odsto), sektoru saobraćaja i skladištenja (2,7 odsto) i sektoru prerađivačke industrije (1,6 odsto).

Značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva (7,8 odsto), sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja (3,7 odsto) i sektoru trgovine (2 odsto).

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP, u prvom kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod sledećih agregata: izvoz robe i usluga (14,2 odsto), uvoz robe i usluga (3,2 odsto) i izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) (1,6 odsto).

Realni pad zabeležen je kod sledećih agregata: bruto investicije u osnovne fondove (6,3 odsto), izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava (2,1 odsto) i izdaci za finalnu potrošnju države (2,1 odsto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik