Administracija ugušila građevinu u Banjaluci

Bez autora
Jul 02 2014

Situacija u oblasti građevinarstva u Banjaluci je katastrofalna i najlošija u posljednjih nekoliko decenija, a gradska administracija svojim neznanjem i neodgovornošću prijeti da je u potpunosti uguši, tvrde investitori i izvođači radova. Oni su na današnjem sastanku, na kojem su još učestvovali i predstavnici grada i Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo, te Područne privredne komore, poručili kako im je dozlogrdilo po pitanju procedura i čekanja na građevinske dozvole te kako se nešto pod hitno mora mijenjati. Ukoliko se uskoro ne reaguje, grad može da zaboravi na milionske prihode koje ubire svake godine na osnovu raznih renti i dažbina, a radnike koje ćemo zbog svega morati otpustiti poslaćemo državi da se stara o njima, kažu investitori. Veljko Jarić, vlasnik i direktor firme "Aragosta Invest", koja u ovom gradu djeluje kao izvođač i investitor pune 24 godine, kaže kako od 1990. do danas nikada nije bilo teže dobiti građevinsku dozvolu u Banjaluci.

Administracija ugušila građevinu u BanjaluciSituacija u oblasti građevinarstva u Banjaluci je katastrofalna i najlošija u posljednjih nekoliko decenija, a gradska administracija svojim neznanjem i neodgovornošću prijeti da je u potpunosti uguši, tvrde investitori i izvođači radova.

Oni su na današnjem sastanku, na kojem su još učestvovali i predstavnici grada i Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo, te Područne privredne komore, poručili kako im je dozlogrdilo po pitanju procedura i čekanja na građevinske dozvole te kako se nešto pod hitno mora mijenjati.

"Ukoliko se uskoro ne reaguje, grad može da zaboravi na milionske prihode koje ubire svake godine na osnovu raznih renti i dažbina, a radnike koje ćemo zbog svega morati otpustiti poslaćemo državi da se stara o njima", kažu investitori.

Veljko Jarić, vlasnik i direktor firme "Aragosta Invest", koja u ovom gradu djeluje kao izvođač i investitor pune 24 godine, kaže kako od 1990. do danas nikada nije bilo teže dobiti građevinsku dozvolu u Banjaluci.

"Zadnju dozvolu sam čekao 10 mjeseci, a za gradnju i završetak objekta biće mi potrebno devet mjeseci, što je apsurd. Imamo 100 radnika i radim za Kineze i Korejce, a u Banjaluci ne radim nijedan objekat, jer mi je muka da podnosim zahtjev za građevinsku dozvolu pošto znam kroz kakve ću Tantalove muke proći", kaže ogorčeni Jarić.

Prema njegovom mišljenju, prva stvar koju treba učiniti jeste smjena načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i dovođenje stučnih i odgovornih ljudi koji su spremni da se uhvate u koštac s problemima.

"Ne može predmet stajati u ladici dva mjeseca, a da niko za to ne odgovara. Kod mene u firmi za to bi neko morao da odgovara novčano ili da leti sa posla", smatra Jarić.

Inače, investitori tvrde da ih razne takse i dažbine koštaju oko 700 maraka po kvadratu novoizgrađenog stana, pa poručuju da sve dok se nešto ne promijeni, cijena kvadrata u Banjaluci neće biti ispod 2.000 maraka.

Aleksandar Lilić, predsjednik Odbora za građevinarstvo u Područnoj privrednoj komori, smatra kako sve odluke koje je Gradska uprava donosila u posljednje vrijeme nisu ništa promijenile po pitanju ubrzanja procesa za dobijanje građevinskih dozvola.

"Praksa pokazuje da referenti u opštini ne znaju kako da postupaju čak ni u skladu s odlukama. Procesi i dalje stoje jer se na jednom mjestu stvorila gomila problema, a niko nema dovoljno hrabrosti da pokrene proces i te probleme krene da rješava", kaže on.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, priznaje greške i najavljuje prve korake ka rješavanju zahtjeva investitora koji imaju sve manje strpljenja.

"Najavio sam velike rezove u Odjeljenju za prostorno uređenje i Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, a spreman sam da, ako treba, raspustim i kompletna odjeljenja i oformim nove timove.

Trudićemo se da u okviru postojećih rješenja i u zakonu i u planskim aktima vidimo sve što je moguće da se uradi da se za aktuelne projekte stvore uslovi za dobijanje građevinskih dozvola", kazao je Gavranović.

Kada su u pitanju novi zahtjevi, on kaže kako je na investitoru da kompletira zahtjev u skladu sa zakonom, a da će Gradska uprava insistirati na maksimalnom poštovanju rokova.

Inače, na jučerašnjem sastanku je i dogovoreno formiranje koordinacionog tima u kojem će biti predstavnici grada Banjaluke, resornog ministarstva i Privredne komore RS, a koji bi u kratkom roku trebalo da utvrdi probleme po pitanju sve dužih procedura i otkoči sektor koji gradu donosi milionske prihode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik