"Južni tok" garant veće energetske stabilnosti regiona

Bez autora
Jul 03 2014

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Republike Bugarske Kristijan Vigenin ocenili su danas da je izgradnja gasovoda “Južni tok” od vitalnog značaja za razvoj dveju zemalja. Dačić je na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa Vigeninom istakao da je izgradnja tog gasovoda prvenstveno pitanje energetske bezbednosti i stabilnosti, a ne odnosa sa Ruskom Federacijom. Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da Srbija i Bugarska imaju zajednički stav i interes u vezi izgradnje gasovoda “Južni tok”, uz napomenu da je neophodno pronaći najbolje moguće rešenje za realizaciju tog projekta. On je ponovio da je izgradnja “Južnog toka” u zajedničkom interesu dveju zemalja zbog energetske bezbednosti i stabilnosti, i istakao značaj postojanja različitih izvora i gasnih pravaca kako bi se izbegla situacija u kojoj su Bugarska i Srbija bile pre nekoliko godina, u vreme krize između Rusije i Ukrajine.

“Južni tok” garant veće energetske stabilnosti regionaPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Republike Bugarske Kristijan Vigenin ocenili su danas da je izgradnja gasovoda “Južni tok” od vitalnog značaja za razvoj dveju zemalja.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa Vigeninom istakao da je izgradnja tog gasovoda prvenstveno pitanje energetske bezbednosti i stabilnosti, a ne odnosa sa Ruskom Federacijom.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da Srbija i Bugarska imaju zajednički stav i interes u vezi izgradnje gasovoda “Južni tok”, uz napomenu da je neophodno pronaći najbolje moguće rešenje za realizaciju tog projekta.

On je ponovio da je izgradnja “Južnog toka” u zajedničkom interesu dveju zemalja zbog energetske bezbednosti i stabilnosti, i istakao značaj postojanja različitih izvora i gasnih pravaca kako bi se izbegla situacija u kojoj su Bugarska i Srbija bile pre nekoliko godina, u vreme krize između Rusije i Ukrajine.

Prema njegovim rečima, izgradnja gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju koštaće više od dve milijarde evra, pri čemu će značajan deo radova izvoditi srpska preduzeća.

Dačić je objasnio da Srbija u ovom trenutku praktično ne bi uložila ništa u izgradnju, dok bi dugoročni kredit bio vraćen kroz prihode od taksi, koji bi trebalo da dostignu nekoliko stotina miliona evra godišnje, u zavisnosti od količine gasa.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da i Srbija i Bugarska, kao i sve druge zemlje kroz koje treba da prolazi gasovod, ostaju pri nameri da se “Južni tok” gradi i da se dogovorom postigne rešenje sa Evropskom komisijom (EK).

Vigenin je ocenio da je gasovod “Južni tok” izuzetno važan za energetsku bezbednost ne samo zemalja kroz koje bi prolazio, već i za celu jugoistočnu Evropu.

On je naveo da Srbija i Bugarska vode konstruktivni dijalog sa EK u vezi uslova realizacije tog projekta, i izrazio nadu da će u narednim nedeljama radovi na teritoriji Bugarske biti nastavljeni.

Dačić i Vigenin su ocenili da su odnosi Srbije i Bugarske stabilni, i napomenuli da je važno raditi na njihovom daljem razvoju, u korist obe zemlje, kao i regiona Balkana.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je ukazao na zajedničko opredeljenje dveju zemalja da ti odnosi budu iskreni i zasnovani na zajedničkim interesima.

On je naveo da je u tom smislu važno da između dve zemlje postoje redovne konsultacije i visok nivo političkog dijaloga, i podsetio na to da su Srbija i Bugarska u proteklom periodu imale veliki broj bilateralnih susreta na nivou predsednika, premijera i ministara spoljnih poslova.

Dačić je izrazio zahvalnost Bugarskoj na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, i saopštio da je sa Vigeninom postignut dogovor o tome da konsultacije budu nastavljene i da Srbija koristi iskustva Bugarske u procesu pridruživanja EU.

Vigenin je ocenio da politički odnosi između Srbije i Bugarske nisu nikada bili na većem nivou od onog na kojem su tokom poslednjih nekoliko godina, i izrazio uverenje da će taj trend biti nastavljen.

Prema njegovim rečima, dve zemlje, koje su tokom proteklih meseci imale izuzetno aktivne političke kontakte koji su izraz dodatnog jačanja bilateralnih odnosa, na taj način mogu da odgovore svim izazovima.

To su značajne poruke za građane i poslovne ljude, ukazao je Vigenin i dodao da je danas postignut dogovor o tome da tokom jeseni budu održane političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja.

Ministar spoljnih poslova Bugarske je ponovio da ta zemlja podržava članstvo Srbije u EU, kao i da će obezbediti ekspertsku podršku Srbiji u procesu pregovora o pristupanju Uniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik