U šest godina izgubljena trećina radnih mjesta u građevinarstvu

Bez autora
Jul 07 2014

HUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske upozorili su da je u posljednjih šest godina u građevinarstvu i građevinskoj industriji izgubljena trećina radnih mjesta, no da je, unatoč tomu, zanemarivo mali broj mjerodavnih tijela odgovorio na njihovu inicijativu da se to stanje popravi. Od 2008. broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je sa 108 000 na 72 000, dakle za 33 posto, djelatnost graditeljstva i industrije građevinskog materijala je na koljenima, upozorio je predsjednik Sindikata Ivan Kovačić. Zbog teškog stanja u građevinskom sektoru Sindikat i Udruga su početkom lipnja na 200-tinjak mjerodavnih adresa poslali svoju Inicijativu fer cijene u graditeljstvu u kojoj su upozorili na to stanje te predložili mjere da se ono popravi, no odaziv je poražavajući.

U šest godina izgubljena trećina radnih mjesta u građevinarstvuHUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske upozorili su da je u posljednjih šest godina u građevinarstvu i građevinskoj industriji izgubljena trećina radnih mjesta, no da je, unatoč tomu, zanemarivo mali broj mjerodavnih tijela odgovorio na njihovu inicijativu da se to stanje popravi.

Od 2008. broj zaposlenih u građevinarstvu smanjen je sa 108 000 na 72 000, dakle za 33 posto, djelatnost graditeljstva i industrije građevinskog materijala je na koljenima, upozorio je predsjednik Sindikata Ivan Kovačić na konferenciji za novinare.

Zbog teškog stanja u građevinskom sektoru Sindikat i Udruga su početkom lipnja na 200-tinjak mjerodavnih adresa poslali svoju Inicijativu fer cijene u graditeljstvu u kojoj su upozorili na to stanje te predložili mjere da se ono popravi, no odaziv je poražavajući. Skoro nitko nam nije odgovorio, rekla je Jasenka Lukšić iz Sindikata graditeljstva, navodeći kako su dopise poslali resornim ministarstvima, Vladi, Saboru, županijama, gradovima, HGK-u.

Inicijativom se traži izmjena Zakona o javnoj nabavi, da kriterij za odabir ponuditelja bude najbolja, a ne isključivo najjeftinija ponuda.

Udruga i Sindikat u svojoj Inicijativi fer cijene u građevinarstvu traže i kreiranje mjera protiv osnivanja jednokratnih tvrtki, donošenja zakona o sprjčavanju rada na crno, uspostavu kvalitetnog sustava provjere sposobnosti i kvalitete ponuditelja, stabilne uvjete poslovanja, brzo prihvaćanje europskih direktiva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik