Borba za potrošače energije: Od koga jeftinije kupovati struju?

Bez autora
Jul 10 2014

Hrvatski telekom jučer je izišao s novim cijenama električne energije za kućanstva i tvrdi da je sad najjeftiniji u Hrvatskoj, odnosno da su računi koje šalje niži u odnosu na račune ostala tri alternativna opskrbljivača strujom – GEN-I-ja, RWE-a i Hepija, a pogotovu u odnosu na HEP. U HT-u navode da će korisnici koji potpišu s njima ugovor na dvije godine svaki mjesec dobiti popust od 15 kuna na obračunati iznos električne energije. Usto, podsjećaju da su već otprije svoje korisnike oslobodili plaćanja fiksne mjesečne naknade za opskrbu od 9,25 kuna mjesečno. U odnosu na dominantnog opskrbljivača struje za kućanstva HEP, HT nudi i dodatnih pet posto nižu cijenu električne energije. Prema HT-ovim računicama, kućanstva koja odaberu tu tvrtku za opskrbljivača strujom godišnje mogu uštedjeti najmanje 580 kuna u odnosu na račune koje plaćaju HEP-u. No ističu da stvarna visina uštede ovisi o potrošačkim navikama.

Borba za potrošače energije: Od koga jeftinije kupovati struju?Hrvatski telekom jučer je izišao s novim cijenama električne energije za kućanstva i tvrdi da je sad najjeftiniji u Hrvatskoj, odnosno da su računi koje šalje niži u odnosu na račune ostala tri alternativna opskrbljivača strujom – GEN-I-ja, RWE-a i Hepija, a pogotovu u odnosu na HEP.

Ugovor na dvije godine

U HT-u navode da će korisnici koji potpišu s njima ugovor na dvije godine svaki mjesec dobiti popust od 15 kuna na obračunati iznos električne energije. Usto, podsjećaju da su već otprije svoje korisnike oslobodili plaćanja fiksne mjesečne naknade za opskrbu od 9,25 kuna mjesečno. U odnosu na dominantnog opskrbljivača struje za kućanstva HEP, HT nudi i dodatnih pet posto nižu cijenu električne energije. Prema HT-ovim računicama, kućanstva koja odaberu tu tvrtku za opskrbljivača strujom godišnje mogu uštedjeti najmanje 580 kuna u odnosu na račune koje plaćaju HEP-u. No ističu da stvarna visina uštede ovisi o potrošačkim navikama.

Prema računici HT-a na primjeru mjesečne potrošnje od 250 kilovata, iznos njihova računa je 130,02 kune, a na godišnjoj razini, kad se uzmu u obzir svi popusti, to iznosi 2760 kuna.

Na tom primjeru u HT-u tvrde da je kod njih ušteda u odnosu na postojeće račune HEP-a 762 kune godišnje.

No, i ostali alternativni opskrbljivači nude popuste kako bi privukli potrošače pa tako GEN-i prvi mjesec novom korisniku daje struju besplatno, a ostalih mjeseci nudi u odnosu na HEP 10 posto nižu cijenu struje.

U RWE Energiji pak, ovisno o vrsti i duljini ugovora, nude popuste između sedam i 12 posto.

U Hepiju, tarifnom modelu koji je osmislila HEP Opskrba, ako korisnik s njima sklopi ugovor na više od godine, a najviše tri godine, ostvaruje popust u visini od 4,5, pet i 5,5 posto na osnovni cjenika.

Iako alternativni opskrbljivači nude jeftiniju struju, a pojavili su se na tržištu kućanstava u Hrvatskoj prošle godine, dosad ipak nisu uspjeli preoteti HEP-u značajan broj korisnika. RWE Energija zauzela je tako oko četiri posto ukupnog tržišta, a udio GEN-I-ja iznosi oko šest posto.

Monopolistički udio ostao

Tako se, prema objavljenim podacima, tržišni udio HEP Opskrbe, donedavnog monopolista na tržištu električne energije, neznatno smanjio otkako je stigla konkurencija. Od 2008. do danas tako je samo 4,75 posto kupaca promijenilo opskrbljivača električnom energijom. U području poduzetništva taj bivši monopolist danas opskrbljuje još uvijek značajnih 33.787 kupaca, dok na tržištu opskrbe strujom kućanstava ima samo 15-ak tisuća kupaca manje nego kad je bio monopolist.

No, alternativni opskrbljivači najavljuju daljnje osvajanje tržišta i njihovi udjeli sigurno će se s vremenom ipak značajnije povećati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik