Unapređenje trilateralne saradnje kroz korišćenje evropskih fondova

Bez autora
Jul 10 2014

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski danas je u Kečkemetu (Mađarska), učestvovao na sastanku povodom predstavljanja međunarodne strategije partnera, gde su predstavljene međuregionalne veze privrednih komora i programi Evropske teritorijalne saradnje, kao i mogućnosti za konkurisanje. Kako je ovom prilikom dogovoreno, Vojvodina će biti domaćin dvodnevnog sastanka trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i Hrvatske sredinom septembra, a koja će odrediti konkretne projekte sa kojima će Vojvodina, Županija Bač-Kiškun i Vukovarsko-srijemska županija zajedno konkurisati u evropskim fondovima za period 2014-2020.

Unapređenje trilateralne saradnje kroz korišćenje evropskih fondovaPokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski danas je u Kečkemetu (Mađarska), učestvovao na sastanku povodom predstavljanja međunarodne strategije partnera, gde su predstavljene međuregionalne veze privrednih komora i programi Evropske teritorijalne saradnje, kao i mogućnosti za konkurisanje.

Kako je ovom prilikom dogovoreno, Vojvodina će biti domaćin dvodnevnog sastanka trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i Hrvatske sredinom septembra, a koja će odrediti konkretne projekte sa kojima će Vojvodina, Županija Bač-Kiškun i Vukovarsko-srijemska županija zajedno konkurisati u evropskim fondovima za period 2014-2020.

Na sastanku je zaključeno da je potencijale trilateralne saradnje Vojvodine, županije Bač-Kiškun u Mađarskoj i hrvatske Vukovarsko-srijemske županije moguće proširiti i unaprediti kroz korišćenje sredstava iz evropskih fondova.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je da je saradnja komšijskih država neophodna pre svega zbog kreiranja što kvalitetnijeg života građana u sve tri države i to jačanjem ekonomije, infrastrukture, poljoprivrede, ali i administracije koja mora biti brz i moderan servis građana.

Na sastanku su predstavljene strategije razvoja 2014-2020. ova tri partnera i upoređeni su zajednički ciljevi, kako bi se markirali eventualni predlozi novih projekata koji bi mogli da obezbede sredstva iz tri izvora finansiranja interregionalnih, prekograničnih i transnacionalnih programa.

Projekti na temu Dunava su takođe izdvojeni kao tačka spajanja trilateralne saradnje za koju je, kako je zaključeno, potrebno formirati zajednički organ koji bi operativno koordinirao sve aktivnosti.

Cilj sastanka je bio razmatranje mogućnosti za zajedničke projekte u oblasti vodoprivrede, zaštite životne sredine, poljoprivrede i razvoja turizma u okviru finansijskog perioda Evropske unije 2014-2020, a upoređeni su i planovi operativnih programa, da bi se pronašli zajednički ciljevi i eventualni predlozi projekata za koje bi bile zainteresovane sve prisutne strane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik