Ubrzani radovi na izgradnji pruge Beograd – Pančevo

Bez autora
Jul 10 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je modernizacija železničke infrastrukture jedan od najvažnijih zadataka Vlade i JP "Železnice Srbije". Mihajlović, koja je sa generalnim direktorom “Ruskih državnih železnica” Vladimirom Jakunjinom i generalnim direktorom JP “Železnice Srbije” Dragoljubom Simonovićem obišla radove na modernizaciji pruge Pančevački most – Pančevo Glavna u Pančevu, istakla je da se izgradnja drugog koloseka na pomenutoj deonici odvija 10 odsto bržim tempom od predviđene dinamike. Ona je najavila da će biti ubrzana i realizacija ostalih radova u okviru projekta modernizacije srpskih pruga koji se finansiraju iz ruskog kredita. Prema njenim rečima, izgradnja drugog koloseka na pruzi Beograd – Pančevo, koja je počela u martu ove godine, omogućiće da se istovremeno nesmetano odvija i teretni i putnički saobraćaj, što sada nije moguće.

Ubrzani radovi na izgradnji pruge Beograd – PančevoPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je modernizacija železničke infrastrukture jedan od najvažnijih zadataka Vlade i JP "Železnice Srbije".

Mihajlović, koja je sa generalnim direktorom “Ruskih državnih železnica” Vladimirom Jakunjinom i generalnim direktorom JP “Železnice Srbije” Dragoljubom Simonovićem obišla radove na modernizaciji pruge Pančevački most – Pančevo Glavna u Pančevu, istakla je da se izgradnja drugog koloseka na pomenutoj deonici odvija 10 odsto bržim tempom od predviđene dinamike.

Ona je najavila da će biti ubrzana i realizacija ostalih radova u okviru projekta modernizacije srpskih pruga koji se finansiraju iz ruskog kredita.

Prema njenim rečima, izgradnja drugog koloseka na pruzi Beograd – Pančevo, koja je počela u martu ove godine, omogućiće da se istovremeno nesmetano odvija i teretni i putnički saobraćaj, što sada nije moguće.

Vlada Srbije će učiniti sve da naša zemlja bude efikasnija u povlačenju sredstava iz ruskog kredita namenjenog modernizaciji srpskih pruga, poručila je Mihajlović.

Jakunjin je izrazio zadovoljstvo time što se radovi odvijaju brže nego što je planirano, o čemu je danas obavestio i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i istakao da će svi radovi biti obavljeni kvalitetno i u predviđenom roku.

Simonović je najavio da će tokom jula i avgusta početi realizacija ili priprema svih projekata koji se finansiraju iz ruskog kredita, i dodao da će uskoro početi radovi na obnovi šest deonica pruge na Koridoru 10.

Takođe, kako je potvrdio, usaglašeni su uslovi nabavke vozova za 100 miliona dolara, priprema se projektna dokumentacija za modernizaciju pruge Stara Pazova – Novi Sad, dok se za remont pruge Beograd – Bar radi projektni zadatak.

Prema njegovim rečima, modernizacija pruge Beograd – Pančevo i izgradnja drugog koloseka na toj deonici biće završeni do kraja 2016. godine, pri čemu će brzina vozova na toj pruzi biti povećana na 120 kilometara na čas.

Vrednost projekta iznosi približno 91 milion dolara, od čega je 78 miliona dolara obezbeđeno iz ruskog kredita, dok je približno 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita, obezbedila država Srbija na ime učešća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik