Izmenama Zakona o radu do lakšeg zapošljavanja

Bez autora
Jul 10 2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu omogućiti lakše zapošljavanje radnika. Vulin je na okruglom stolu na temu „Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu“ objasnio da se ovaj dokument ne odnosi samo na zaposlene, već i na one koji ne rade, kako bi lakše došli do posla. On je podsetio na to da je sinoć, na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem i liderima sindikata na temu izmena Zakonu o radu, postignut dogovor o konkretnom predlogu, o čemu su danas raspravljale radne grupe. Ministar je izrazio očekivanje da će se Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu vrlo brzo naći na sednici Vlade Srbije.

Izmenama Zakona o radu do lakšeg zapošljavanjaMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu omogućiti lakše zapošljavanje radnika.

Vulin je na okruglom stolu na temu „Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu“ objasnio da se ovaj dokument ne odnosi samo na zaposlene, već i na one koji ne rade, kako bi lakše došli do posla.

On je podsetio na to da je sinoć, na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem i liderima sindikata na temu izmena Zakonu o radu, postignut dogovor o konkretnom predlogu, o čemu su danas raspravljale radne grupe.

Ministar je izrazio očekivanje da će se Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu vrlo brzo naći na sednici Vlade Srbije.

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kroz dva nova zakona

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će do kraja godine biti doneti zakon o kretanju slepih osoba pomoću psa vodiča i zakon o znakovnom jeziku.

Vulin je u obraćanju učesnicima nacionalne konferencije o usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom objasnio da će ovi dokumenti doprineti unapređenju položaja ovih osoba.

On je naveo da će se uporedo sa donošenjem zakona raditi i na obezbeđivanju novca za njihovo sprovođenje.

Takođe, kako je istakao, i donošenje zakona o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakona o socijalnoj zaštiti predstavlja dobru priliku za regulisanje položaja osoba sa invaliditetom.

Tokom ove godine za osobe sa invaliditetom izdvojeno je 298,6 miliona dinara, podsetio je ministar, uz napomenu da je u toku uspostavljanje baze podataka ovih osoba, kojih u Srbiji ima 550.000.

Predsednik Centra za samostalan život osoba sa invaliditetom Srbije Gordana Rajkov naglasila je da je položaj tih osoba i dalje težak, s obzirom na to da one teško ostvaruju zdravstvenu i socijalnu zaštitu i susreću se sa poteškoćama prilikom zapošljavanja.

Rajkov je ukazala na to da osobe sa invaliditetom, takođe, imaju problema u sticanju obrazovanja, što predstavlja prepreku za njihovo uključivanje u socijalnu zajednicu.

Član Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Dušan Milisavljević ocenio je da država mora mnogo više pažnje da posveti osobama sa invaliditetom, dok onima koji su najteži slučajevi mora da obezbedi personalnog asistenta 24 časa.

Konferenciju je organizovao Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, u okviru projekta „Stvaranje nezavisne balkanske mreže organizacija osoba sa invaliditetom“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik