Novi izvršitelji položili zakletvu

Bez autora
Jul 10 2014

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas polaganju zakletve novih 88 sudskih izvršitelja, čijim će stupanjem na dužnost broj izvršitelja u pravosudnom sistemu Srbije biti povećan na 218.Selaković je na svečanosti održanoj u Skupštini Srbije u obraćanju izvršiteljima poručio da njihova struka treba da doprinese zakonitom, efikasnom i pravičnom ostvarenju pravde. Ministar je rekao da su izvršitelje u višem sudu prvi put dobili gradovi Čačak, Užice, Pirot i Prokuplje, i podsetio na to da je nova pravosudna profesija izvršitelja uvedena u pravni sistem Srbije Zakonom o izvršenju i obezbeđenju iz 2011. godine.

Novi izvršitelji položili zakletvuMinistar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas polaganju zakletve novih 88 sudskih izvršitelja, čijim će stupanjem na dužnost broj izvršitelja u pravosudnom sistemu Srbije biti povećan na 218.

Selaković je na svečanosti održanoj u Skupštini Srbije u obraćanju izvršiteljima poručio da njihova struka treba da doprinese zakonitom, efikasnom i pravičnom ostvarenju pravde.

Ministar je rekao da su izvršitelje u višem sudu prvi put dobili gradovi Čačak, Užice, Pirot i Prokuplje, i podsetio na to da je nova pravosudna profesija izvršitelja uvedena u pravni sistem Srbije Zakonom o izvršenju i obezbeđenju iz 2011. godine.

On je naveo da je izmenama i dopunama pomenutog zakona iz 2014. godine nadležnost izvršitelja usklađena sa organizacionim promenama pravosudnih institucija u Srbiji, što je otvorilo znatno širi prostor za njihovo delovanje, dok je nadležnost izvršitelja postala vezana za područje višeg suda.

Selaković je istakao da značajna zainteresovanost i odziv kandidata koji su položili ispit za izvršitelja pokazuje da se ova profesija polako, ali sistemski ugrađuje u pravni sistem naše zemlje.

Ministar je podsetio na to da je Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa predviđena mnogo veća aktivnost Ministarstva pravde, Pravosudne akademije, kao i Komore izvršitelja u budućem dodatnom obrazovanju izvršitelja i sudija, koji rade u izvršnoj materiji.

U planu je i revizija Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a cilj radne grupe jeste da zakon učini primenljivijim nego sada, istakao je on i izrazio uverenje da će se budućim izmenama i dopunama ovog zakona naći adekvatno i efikasno rešenje i za predmete u izvršnoj materiji koji se nalaze u sudovima, a predstavljaju veliki problem u pravosuđu naše zemlje.

Selaković je izrazio uverenje i da će doći pravi trenutak za izradu funkcionalne analize o delovanju izvršitelja i njihovim rezultatima, koja treba da pokaže da li su izvršitelji u Srbiji opravdali svoje postojanje i da li su spremni da prihvate veće nadležnosti koje bi im država prenela.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju posebno podiže nivo pravne sigurnosti u Srbiji i ukazuje na neophodnu odgovornost svih onih koji po odluci suda moraju da ispune svoju obavezu, rekao je ministar i dodao da je cilj izvršiteljske profesije uspostavljanje efikasnog, zakonitog i pravičnog izvršenja pravde u Srbiji.

Predsednik Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev čestitala je izvršiteljima stupanje na dužnost, i naglasila da je na njima velika odgovornost.

Izvršitelji se imenuju za područja osnovnih i privrednih sudova u Srbiji, iz reda diplomiranih pravnika koji su položili ispit za izvršitelja u organizaciji Ministarstva pravde, kako bi sprovodili izvršni postupak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik