Kakanjska cementara planira nove investicije od 20 miliona KM

Bez autora
Jul 10 2014

Tvornice cementa Kakanj saopćila je da do 2018.godine planira uložiti 20 miliona KM u dalje tehnološko unapređenje postrojenja, kako bi postigli još bolje rezultate u zaštiti okoliša na području kakanjske općine. u Tvornici cementa Kakanj. Od navedenih sredstava, ove godine kakanjski cementaši planiraju uložiti pet miliona konvertibilnih maraka u sistem otprašivanja i modernizaciju mlinova. Umjesto postojećih elektrofiltera na system cementin mlinova ugraditi će se vrećasti otprašivači, čija je učinkovitost u gotovo stopostotna prevenciji emisija prašine. Ovim projektom sekundarni izvori prašine svesti će se na minimum, a nastaviće se i sa modernizacijom laboratorije čime dodatno jačaju kontrolu kvalitete kakanjskog cementa.

Kakanjska cementara planira nove investicije od 20 miliona KMTvornice cementa Kakanj saopćila je da do 2018.godine planira uložiti 20 miliona KM u dalje tehnološko unapređenje postrojenja, kako bi postigli još bolje rezultate u zaštiti okoliša na području kakanjske općine. u Tvornici cementa Kakanj.

Od navedenih sredstava, ove godine kakanjski cementaši planiraju uložiti pet miliona konvertibilnih maraka u sistem otprašivanja i modernizaciju mlinova. Umjesto postojećih elektrofiltera na system cementin mlinova ugraditi će se vrećasti otprašivači, čija je učinkovitost u gotovo stopostotna prevenciji emisija prašine. Ovim projektom sekundarni izvori prašine svesti će se na minimum, a nastaviće se i sa modernizacijom laboratorije čime dodatno jačaju kontrolu kvalitete kakanjskog cementa.

Da su ovi planovi Tvornice cementa Kakanj opravdani potvrđuje i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je odobrilo da se uradi testiranje upotrebe zamjenskih goriva. Tako će se tokom sljedećeg mjeseca kao zamjenska goriva koristiti biomasa, tekstilni otpad, drveni otpad, gumeni otpad, kao i stari papir i celulozni otpad. Sve će biti rađeno prema detaljnom planu iz okolišne dozvole uz praćenje svih emisionih parametara i bilježenje svih promjena. Radi se o procesu koji je stopostotno mjerljiv i koji će se kontinuirano pratiti putem najmodernije opreme i mjernih uređaja. Upotrebom zamjenskog goriva smanjuje se udio korištenja neobnovljivih fosilnih goriva i emisija stakleničkih plinova, a također se smanjuje i količina otpada na odlagalištima, sortira se otpad, čisti se voda i tlo, i otvaraju se nove mogućnosti za razvoj lokalne privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik