Predstavljen program mjera za podsticaj zapošljavanja u KS

Bez autora
Jul 10 2014

Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za 2014. godinu predstavljen je danas na konferenciji za novinare Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i Službe za zapošljavalje KS-a. Za realizaciju ovog programa Služba za zapošljavanje KS-a je za ovu godinu planirala finansijska sredstva od 1.550.000 KM. Podsjetio bih da su ovim programom predviđena sredstva od 1.550.000 KM za realizaciju triju mjera i to Program sufinansiranja samozapošljavanja, Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika i Program javnih radova, izjavio je danas na pres-konferenciji ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić.

Predstavljen program mjera za podsticaj zapošljavanja u KSProgram mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za 2014. godinu predstavljen je danas na konferenciji za novinare Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i Službe za zapošljavalje KS-a.

Za realizaciju ovog programa Služba za zapošljavanje KS-a je za ovu godinu planirala finansijska sredstva od 1.550.000 KM.

- Podsjetio bih da su ovim programom predviđena sredstva od 1.550.000 KM za realizaciju triju mjera i to Program sufinansiranja samozapošljavanja, Program sufinansiranja zapošljavanja pripravnika i Program javnih radova - izjavio je danas na pres-konferenciji ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić.

On je najavio da će danas i sutra biti objavljena tri javna poziva nezaposlenim osobama i poslodavcima za učešće u realizaciji ovih programa.

Kako je rekao direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji, na evidenciji nezaposlenih je 70.489 osoba od čega je 42.521 žena, a 29.924 osoba do 35 godine.

Realizacijom programa sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, planirano je angažiranje 91 pripravnika, 55 s visokom i višom stručnom spremom na godinu dana i 36 pripravnika na pola godine sa srednjom stručnom spremom i KV spremom, rečeno je na pres-konferenciji.

- Služba će poslodavcima, kao što je to bila uobičajena praksa refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600 KM za prvu grupu (VSS i VŠS) i 500 KM za drugu (SSS i KV). Za program je izdvojeno 505.000 KM - rekao je Kamočaji.
Programom sufinansiranja samozapošljavanja će biti uposleno 66 osoba s evidencije biroa.

Služba će nezaposlenim osobama, koje budu obuhvaćene ovim programom, 15 mjeseci refundirati sredstva u mjesečnom iznosu od 600 KM.

Programom se neće sufinansirati udruženja i fondacije, a služba je planirala uložiti 594.000 KM, kazao je Kamočaji.

Za Program javnih radova izdvojeno je 451.000 KM i putem javnih radova će na dva mjeseca biti angažirano 300 nezaposlenih osoba.

Kako je rekao Kamočaji, novina je da će dio nezaposlenih osoba s evidencije biti angažirano i u oblasti turizma, kulture i sajamskih manifestacija.

Poslodavcima će se na ime angažiranja ovih osoba isplaćivati naknada za angažman u mjesečnom neto iznosu 600 KM mjesečno po jednoj angažiranoj osobi, odnosno 751, 57 KM u mjesečnom bruto iznosu.

Cilj ovog programa je poboljšanje životnog standarda radnim angažiranjem socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik