Niš: „Žitopek” dobija novog gazdu

Slovenačka kompanija „Don Don“ u postupku je preuzimanja 51 odsto vlasništva ovdašnje pekarske industrije „Žitopek“, a vrednost transakcije iznosi 4,5 miliona evra. Inače, novi većinski vlasnik očekuje da danas na Beogradskoj berzi kupi većinski paket akcija za 250.000 evra, ali će morati da isplati 2,6 miliona dinara dobavljačima kojima niški pekari duguju, te još milion i po evra uloži u modernizaciju proizvodnje. Do tada, Aleš Mozetič - većinski vlasnik slovenačke kompanija koja, širom Srbije, već poseduje sedam pekarskih industrija, kaže da će dati ponudu za preuzimanje i preostalih akcija, ali im to u ovom trenutku nije prioritet. Za nišku pekarsku industriju koja je trenutno u gubicima od 170 miliona dinara dolazak novog vlasnika moglo bi da znači opstanak na tržištu i sigurniju budućnost za 360 radnika.

Niš: „Žitopek” dobija novog gazduSlovenačka kompanija „Don Don“ u postupku je preuzimanja 51 odsto vlasništva ovdašnje pekarske industrije „Žitopek“, a vrednost transakcije iznosi 4,5 miliona evra.

Inače, novi većinski vlasnik očekuje da danas na Beogradskoj berzi kupi većinski paket akcija za 250.000 evra, ali će morati da isplati 2,6 miliona dinara dobavljačima kojima niški pekari duguju, te još milion i po evra uloži u modernizaciju proizvodnje. Do tada, Aleš Mozetič - većinski vlasnik slovenačke kompanija koja, širom Srbije, već poseduje sedam pekarskih industrija - kaže da će dati ponudu za preuzimanje i preostalih akcija, ali im to u ovom trenutku nije prioritet.

Za nišku pekarsku industriju koja je trenutno u gubicima od 170 miliona dinara dolazak novog vlasnika moglo bi da znači opstanak na tržištu i sigurniju budućnost za 360 radnika.

- Naš dolazak označiće početak novog poglavlja u dugogodišnjoj istoriji „Žitopeka“. Situacija je teška, ali već imamo iskustvo u efikasnom revitalizovanju firmi koje su dospele do stečaja, ili su loše poslovale. Tako smo oporavili „Fidelinku“ i „Žitoprodukt“ u Zrenjaninu, a „Žitopek“ je za nas novi izazov, pa ćemo odmah uložiti 1,5 miliona evra u najmoderniju opremu i remont starih peći. Ubrzo zatim, počećemo i sa ulaganjima u lokalni brend - najavio je Mozetič, ističući da će radnicima isplatiti dve zaostale plate, jer smatra kako je nedopustivo da čekaju na novac koji su zaradili!

Čim prođu letnje pauze u sudovima, kaže, rešiće se i radnih sporova, a onda prionuti na realizaciju socijalnog programa koji bi „Žitopek“ trebalo da debalansira viška zaposlenih. Jer, maksimalan broj radnika u ovom trenutku ne bi trebalo da prelazi 300 radnika, a oni koji se prijave za dobrovoljni odlazak dobiće sve što im pripada, po zakonu.

Inače, „Žitopek“ trenutno isporučuje 40.000 vekni hleba i najveći je proizvođač osnovne životne namirnice u ovom delu Srbije. Slovenci najavljuju dupliranje proizvodnje i još mnogo pozitivnih promena... Međutim, sporan detalj predstavlja preuzeta isplata dugovanja prema dobavljačima, odnosno dosadašnjim većinskim vlasnicima, te preduzećima povezanim sa „Klas grupom“ - „Žitomlinom“, „Klasom“ - i Ivanu Petkoviću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik