Struja u RS neće poskupjeti

Bez autora
Jul 13 2014

Dok elektrodistribucije u zemljama regiona najavljuju poskupljenje struje, cijena električne energije u Republici Srpskoj neće se mijenjati, tvrde u "Elektroprivredi RS".U ovom trenutku nijedno od preduzeća iz našeg sastava nije Regulatornoj komisiji za energetiku RS podnijelo zahtjev za sprovođenje tarifnog postupka i promjenu cijena električne energije, tako da su i dalje u primjeni cijene koje su nepromijenjene od 1. januara 2010. godine, poručuju iz "Elektroprivrede RS".

Struja u RS neće poskupjetiDok elektrodistribucije u zemljama regiona najavljuju poskupljenje struje, cijena električne energije u Republici Srpskoj neće se mijenjati, tvrde u "Elektroprivredi RS".

"U ovom trenutku nijedno od preduzeća iz našeg sastava nije Regulatornoj komisiji za energetiku RS podnijelo zahtjev za sprovođenje tarifnog postupka i promjenu cijena električne energije, tako da su i dalje u primjeni cijene koje su nepromijenjene od 1. januara 2010. godine", poručuju iz "Elektroprivrede RS".

Dodaju kako su cijene struje za privredne subjekte u RS najniže u Evropi, dok za domaćinstva samo Srbija ima niže cijene struje od RS. Podsjećamo, od 1. avgusta cijena struje u Crnoj Gori biće veća za do dva odsto, dok se u Srbiji razmatra za koliko bi struja trebalo da poskupi.

Inače, vrijeme nakon poplava iskorišteno je za sanaciju distributivne mreže i ponovne uspostave napajanja za sve kupce struje u RS, ali i sabiranje štete koja je prešla 30 miliona maraka.

"Primjenom metodologije Svjetske banke, izvršena je finansijska procjena nastalih oštećenja na elektroenergetskim postrojenjima i opremi, a ukupna šteta procijenjena je na 30.419.523 KM, od čega 18.244.062 KM na području nadležnosti preduzeća ''Elektrodoboj'', 9.773.600 KM na području nadležnosti preduzeća ''Elektrobijeljina'', dok se ostatak odnosi na preduzeća ''Elektrokrajina'' i ''Elektrodistribucija Pale", podaci su "Elektroprivrede RS". Posmatrano po vrsti opreme, najviše su stradali mjerni uređaji na kojima je zabilježena šteta od 8,5 miliona KM.

 Ipak, pored štete, sa aspekta hidrologije i proizvodnje električne energije u maju i junu, veća količina padavina od prosječne dovela je do određenog povećanja proizvodnje na protočnim hidroelektranama Višegrad i Bočac, gdje je za ta dva mjeseca proizvedeno oko 50 odsto električne energije više od plana.

"Na slobodnom tržištu u prvih šest mjeseci 2014. godine plasirali smo 848,23 gigavat-časa električne energije i ostvarili prihod od 65.672.516,95 KM", kažu u "Elektroprivredi RS".

U toku su i remonti proizvodnih objekata, kao i pripreme za predstojeće remonte, koji, prema njihovim riječima, teku po planiranoj dinamici.

"U termoelektrani Ugljevik remont je završen, a trenutno je u toku remont u termoelektrani Gacko. U Ugljeviku je došlo do produženja trajanja remonta usljed uočenih nedostataka, ali nakon uspješne sanacije, termoelektrana je potpuno pogonski spremna. U toku je i remont jednog agregata u hidroelektrani Višegrad, a kod hidroelektrana na Trebišnjici remont je planski pomjeren za septembar i oktobar", kažu iz "Elektroprivrede RS" dodajući da su u toku pripreme za remont u hidroelektrani Bočac.

Pad proizvodnje u FBiH

Proizvodnja električne energije u Federaciji BiH u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 4.260 gigavat-časova i manja je za oko 12,8 odsto nego u istom periodu 2013, pokazuju podaci Zavoda za statistiku FBiH.

U HE je u prvih pet mjeseci proizvedeno 1.627 gigavat-časova, što je za 30,8 odsto manje nego u istom periodu prethodne, inače rekordne godine, kada je proizvedeno 2.657 gigavat-časova. Sa druge strane, u navedenom periodu zabilježen je rast proizvodnje električne energije u termoelektranama od oko 18 odsto, sa 2.232 gigavat-časa na 2.633 gigavat-časa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik