Solarne elektrane za navodnjavanje

Bez autora
Jul 15 2014

Virovitičko-podravska županija želi u blizini Slatine graditi solarnu elektranu Sinerot namijenjenu za proizvodnju električne energije, snage 500 kW, kojom će se napajati sustavi za navodnjavanje na oranicama površine od 2,5 hektara. Investicija je vrijedna 10 milijuna kuna i županija za njezinu izgradnju novac očekuje od europskih fondova, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sama solarna elektrana sastoji se od solarnih panela postavljenih na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara. Konstrukcija je to koja omogućava rad poljoprivrednim strojevima koji se ispod nje mogu kretati nesmetano. Sve je u znaku obnovljivih izvora energije i dugoročne koristi za cijelu zajednicu, tvrdi župan Tomislav Tolušić.

Solarne elektrane za navodnjavanjeVirovitičko-podravska županija želi u blizini Slatine graditi solarnu elektranu Sinerot namijenjenu za proizvodnju električne energije, snage 500 kW, kojom će se napajati sustavi za navodnjavanje na oranicama površine od 2,5 hektara.

Investicija je vrijedna 10 milijuna kuna i županija za njezinu izgradnju novac očekuje od europskih fondova, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Sama solarna elektrana sastoji se od solarnih panela postavljenih na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara. Konstrukcija je to koja omogućava rad poljoprivrednim strojevima koji se ispod nje mogu kretati nesmetano. Sve je u znaku obnovljivih izvora energije i dugoročne koristi za cijelu zajednicu, tvrdi župan Tomislav Tolušić.

–  Maksimalno ćemo iskoristiti sav potencijal solarne elektrane – ističe T. Tolušić. Strojevi koji će obrađivati zemlju ispod solara bit će na električni pogon, a stanice za njihovo punjenje bit će tik uz parcelu. Sama površina ispod solara služit će učenicima srednje škole u Slatini za praktikum, a dugoročno i učenicima za zanimanja iz obnovljivih izvora energije. 

– Proizvedena energija koja se ne utroši, iskoristit će se i za potrebe osnovnih i srednjih škola u županiji – objašnjava T. Tolušić. Projekt su nazvali po sv. Sinerotu, dodaje, zaštitniku vrtova, vrtlara i vedrog sunčanog vremena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik