Srebrenica: Pelet otvara radna mjesta

Bez autora
Jul 15 2014

Proizvodnja peleta u fabrici "Eko-M" u Zelenom Jadru kod Srebrenice počela je, a novi vlasnik Holanđanin Marijus Vilt zaposlio je 35 radnika s područja ove opštine. Zamjenik direktora Marica Simić izjavila je da će do kraja ove godine biti proširena proizvodnja, u koju će biti uključeno još 15 radnika. Sa postojećim brojem radnika proizvodimo 1,5 tona peleta na sat, a od septembra planiramo da podignemo kapacitet proizvodnje na četiri tone. Instalisaćemo još jednu presu kapaciteta 25 tona, rekla je Simićeva ističući da je u drugoj fazi planirana proizvodnja evropeleta i obrada tehničkog drveta. Ona očekuje da će fabrika do kraja ovog mjeseca dobiti i ekološku dozvolu. Planiramo da ovu fabriku potpuno uredimo, a prije svega da riješimo probleme sa filterima, koji su uslov za dobijanje ekološke dozvole, naglasila je Simićeva napominjući da novi vlasnik ima dobru saradnju s lokalnom upravom, koja je pomogla da procedure potrebne za rad fabrike budu što prije završene.

Srebrenica: Pelet otvara radna mjestaProizvodnja peleta u fabrici "Eko-M" u Zelenom Jadru kod Srebrenice počela je, a novi vlasnik Holanđanin Marijus Vilt zaposlio je 35 radnika s područja ove opštine.

Zamjenik direktora Marica Simić izjavila je da će do kraja ove godine biti proširena proizvodnja, u koju će biti uključeno još 15 radnika.

- Sa postojećim brojem radnika proizvodimo 1,5 tona peleta na sat, a od septembra planiramo da podignemo kapacitet proizvodnje na četiri tone. Instalisaćemo još jednu presu kapaciteta 25 tona - rekla je Simićeva ističući da je u drugoj fazi planirana proizvodnja evropeleta i obrada tehničkog drveta.

Ona očekuje da će fabrika do kraja ovog mjeseca dobiti i ekološku dozvolu.

- Planiramo da ovu fabriku potpuno uredimo, a prije svega da riješimo probleme sa filterima, koji su uslov za dobijanje ekološke dozvole - naglasila je Simićeva napominjući da novi vlasnik ima dobru saradnju s lokalnom upravom, koja je pomogla da procedure potrebne za rad fabrike budu što prije završene.

"Eko-M" otkupljuje drvo za proizvodnju peleta od srebreničkog Šumskog gazdinstva "Drina", a godišnje potrebe za sirovinom su oko 40.000 metara kubnih drveta.

- U skladu s potrebama proizvodnje, sirovinu ćemo nabavljati i od privatnika koji se bave sječom drveta - kaže Simićeva.

Dodaje da će se proizvodi ove fabrike naći i na tržištu Italije.

- Planiramo da uspostavimo saradnju sa preduzećima i ustanovama u Srebrenici kojima je potrebna zamjena kotlova i koje za sistem zagrijavanja koriste pelet. Time bi ova fabrika postala glavni snabdjevač ovim energentom - rekla je Simićeva.
Planovi

Fabrika peleta posjeduje vlastitu parionicu i sušaru, a prema najavama Marice Simić, ovih dana će stići i brenta.

- Osim stvaranja uslova za rad fabrike i proširenje proizvodnje, obaveza nam je da obezbijedimo kvalitetne zarade i da ih redovno isplaćujemo radnicima - poručila je Simićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik