Neophodno da lokalne samouprave uvedu programsko budžetiranje

Bez autora
Jul 16 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da lokalne samouprave prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu, moraju da uvedu programsko budžetiranje koje će pomoći da se jasnije odrede ciljevi i bolje rasporedi opštinski novac.Udovički je na konferenciji "Programski budžet i lokalne samouprave u Srbiji" rekla da planira da od avgusta posećuje opštine širom Srbije kako bi videla kako napreduju u programskom budžetiranju.

Neophodno da lokalne samouprave uvedu programsko budžetiranjePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da lokalne samouprave prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu, moraju da uvedu programsko budžetiranje koje će pomoći da se jasnije odrede ciljevi i bolje rasporedi opštinski novac.

Udovički je na konferenciji "Programski budžet i lokalne samouprave u Srbiji" rekla da planira da od avgusta posećuje opštine širom Srbije kako bi videla kako napreduju u programskom budžetiranju.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i gradonačelnik Niša Zoran Perišić podsetio je da programsko budžetiranje po Zakonu o budžetskom sistemu mora da se uvede do 2015. godine.

Rok se neće pomerati i svi će do kraja ove godine predloge budžeta za 2015. godinu morati da pripreme na ovaj način, rekao je Perišić.

On je naveo da su predstavnici SKGO učestvovali u radu Ministarstva finansija i napravili Uputstvo za izradu programskog budžeta koje je istaknuto na sajtu ovog ministarstva.

Načelnik Odeljenja budžeta Ministarstva finansija Nada Mirković istakla je da je programsko budžetiranje zajednički posao i da je neophodna saradnja između lokalnih i republičkih nivoa vlasti.

Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Ramunas Janusauskas rekao je da Evropska unija podržava reforme u Srbiji uključujući i programsko budžetiranje.

Janusauskas je naveo da je novi način planiranja i trošenja novca iz opštinskih budžeta veliki korak u reformama, koji omogućava transparentniju i efikasniju raspodelu novca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik