Šta donosi novi zakon o PIO?

Bez autora
Jul 16 2014

Novi zakoni o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju mogli bi da budu usvojeni već sutra, posle rasprave o amandmanima. Ako novi Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju bude usvojen u predloženom obliku, radni staž za žene biće postepeno povećavan do 2032. godine.To znači da će do tada žene ići u penziju sa 65 godina života, kao i muškarci. Minimalni staž za penziju bi bio 15 umesto sadašnjih 20 godina. U Fiskalnom savetu kažu da su takva rešenja normalna posledica produženja životnog veka.

Šta donosi novi zakon o PIO?Novi zakoni o radu i o penzijskom i invalidskom osiguranju mogli bi da budu usvojeni već sutra, posle rasprave o amandmanima.

Ako novi Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju bude usvojen u predloženom obliku, radni staž za žene biće postepeno povećavan do 2032. godine. To znači da će do tada žene ići u penziju sa 65 godina života, kao i muškarci.

Minimalni staž za penziju bi bio 15 umesto sadašnjih 20 godina.

U Fiskalnom savetu kažu da su takva rešenja normalna posledica produženja životnog veka.

Predložene izmene predviđaju mogućnost odlaska u prevremenu starosnu penziju za zaposlene koji imaju 40 godina staža. Od 2032. godine u prevremenu penziju mogu da odu muškarci stari 60 godina, a žene sa 59 i po godina, s tim što će za nedostajuće godine života plaćati penale od 0,34 odsto mesečno. Penzija po ovom osnovu moći će da im bude umanjena za maksimalnih 20,4 odsto.

Ekonomisti upozoravaju da smo stigli do granice kada više ne možemo da se zadužujemo za plate i penzije.

Za majčinstvo žene će dobiti određene beneficije. Za jedno rođeno dete ženama će biti upisivano dodatnih šest meseci staža. Za one s dvoje dece - jedna godina. Žena koja je rodila troje i više dece imaće pravo na dodatni staž od dve godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik