Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla: Parlament FBiH odlučuje o ponudi Kineza

Bez autora
Jul 17 2014

Vlada FBiH uputila je informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 (450 MW) u Termoelektrani Tuzla, na saglasnost Parlamentu FBiH. Tako će poslanicima Predstavničkog doma FBiH u srijedu, 23. jula 2014, biti prezentirane sve dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera i zatražena saglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu. U tenderu je učestvovalo ukupno 11 kompanija, a nakon tri faze tendera konačnu i najbolju ponudu dostavio je konzorcij Gezhouba Group Company Limited, China (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI), China. Kompanija Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd. Japan, odustala je od ponude.

Izgradnja Bloka 7 TE Tuzla: Parlament FBiH odlučuje o ponudi KinezaVlada FBiH uputila je informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju Bloka 7 (450 MW) u Termoelektrani Tuzla, na saglasnost Parlamentu FBiH. Tako će poslanicima Predstavničkog doma FBiH u srijedu, 23. jula 2014, biti prezentirane sve dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera i zatražena saglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu.

U tenderu je učestvovalo ukupno 11 kompanija, a nakon tri faze tendera konačnu i najbolju ponudu dostavio je konzorcij Gezhouba Group Company Limited, China (CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI), China. Kompanija Mitsubishi  Hitachy Power Systems Ltd. Japan, odustala je od  ponude.

Prema osnovama projektnog partnerstva sadržanim u ponudi konzorcija,  JP Elektroprivreda BiH je 100-postotni vlasnik izgrađenog Bloka 7 sa  100-postotnim pravom na snagu i električnu energiju Bloka. Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu ključ u ruke, a Expor-Import (EXIM) Bank of China je iskazala spremnost da finansira izgradnju Bloka 7.

Ponuđeni model finasiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog učešća EP BiH i 85 posto kredita EXIM Bank of China, po najpovoljnijem kreditnom modelu Preferencial Buyer's Credit. Konzorcij će ativno učestvovati i asistirati prilikom apliciranja i procesa odobravanja kredita kod EXIM Bank of China,a ponuđena je oprema renomiranih evropskih proizvođača.

Ponuđena cijena je u nivou procjenjene vrijednosti investicije iz 2010. i prema ponudi  iznosi 1,74 miliona eura/mw ukupne snage. Cijena izgradnje sličnih i uporedivih termoenergetskih objekata na lignitni ugalj u regionu i Evropi, kreće se od  1,55 do 2,42 miliona eura  (TE Turrow Poljska, TE Šoštanj Slovenija). Inače, Gezhouba Group Company Limited ima ukupnu imovinu od 13,7 milijardi američkih dolara i 40.000 zaposlenih. Do sada su imali ugovoreno i izgrađeno više od 136 projekata u 110 zemalja. Gunagdong Electric Power Desing Institute do sada je izgradio i projektovao 174 termoelektrane ukupne snage 142.086 MW, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik