Drugi biznis forum dijaspore u Sarajevu

Bez autora
Aug 02 2014

Na drugom biznis forumu bosanskohercegovačke dijaspore „BHdiaFor 2014“, koji će biti održan u Sarajevu 2. augusta, učestvovat će oko 150 domaćih i privrednika iz dijaspore, potencijalnih investitora, predstavnika vladinih, nevladinih organizacija i ambasada.Forum organizuje asocijacija "Naša perspektiva", u saradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTKBiH), a glavni finansijer foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

Drugi biznis forum dijaspore u SarajevuNa drugom biznis forumu bosanskohercegovačke dijaspore „BHdiaFor 2014“, koji će biti održan u Sarajevu 2. augusta, učestvovat će oko 150 domaćih i privrednika iz dijaspore, potencijalnih investitora, predstavnika vladinih, nevladinih organizacija i ambasada.

Forum organizuje asocijacija "Naša perspektiva", u saradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTKBiH), a glavni finansijer foruma je Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Skup podržavaju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i brojne vladine, nevladine i međunarodne organizacije.
 
Predsjednik NVO "Naša perspektiva“ Armin Alijagić danas je na konferenciji za novinare održanoj u VTKBiH podsjetio da je prvi forum, organiziran prošlog augusta u Prijedoru, okupio 350 učesnika iz BiH i inostranstva.
 
- Za razliku od prošle godine, sada ćemo se fokusirati na cijelu BiH i predstaviti je kao destinaciju u kojoj je definitivno moguće realizirati investicije i poslovnu saradnju - istakao je Alijagić dodajući da će na forumu  biti prezentirani konkretni projekti, kao i pozitivne prakse i iskustva drugih zemalja.
 
Predsjednik Grupacije „BHdiaFor“ Sanel Jakupović naveo je da, po procjenama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u inostranstvu živi oko dva miliona osoba s bh. porijeklom što je polovina od ukupnog broja stanovnika BiH. Svake godine bh. dijaspora u BiH šalje između tri i tri po milijarde maraka što predstavlja 13,4 posto od BDP-a.
 
- Međutim, stepen saradnje u pogledu uključivanja članova zajednice dijaspore u privredne tokove i ekonomski razvoj BiH nije bio na zavidnom nivou u odnosu na potencijal - dodao je Jakupović.
 
Naveo je da Grupacija „BHdiaFor“, koja je članica NVO „Naše perspektive“ zajedno s partnerima namjerava inicirati formiranje razvojnog fonda za bh. dijasporu čiji će zadatak biti da putem finansijske podrške animira naše ljude u inostranstvu i BiH da ulažu u BiH i ostvaruju poslovnu saradnju. Također, planiraju u saradnji s akademskom zajednicom raditi na uspostavi centra za istraživanje migracija i razvoja.
 
Najavljeno je da će na forumu biti govora o projektima iz sektora IT-a, poljoprivrede s naglaskom na organsku proizvodnju, obnovljivih izvora energije, sportskog mendžmenta, turizma i drugo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik