NALED: Republičke takse od 70 do 750.000 dinara

Bez autora
Jul 17 2014

Najmanja republička administrativna taksa iznosi 70 dinara, a najveća 748.720 dinara, objavila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).Kako se navodi u saopštenju NALED-a, najniže takse od 7O dinara plaćaju političke stranke za overu izjave o osnivanju i overu izjave o članstvu u partiji, dok se najveća taksa koje premašuje 7.000 evra plaćaju za saglasnost protivpožarnih službi za bavljenje proizvodnjom eksplozivnih materija.

NALED: Republičke takse od 70 do 750.000 dinaraNajmanja republička administrativna taksa iznosi 70 dinara, a najveća 748.720 dinara, objavila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se navodi u saopštenju NALED-a, najniže takse od 7O dinara plaćaju političke stranke za overu izjave o osnivanju i overu izjave o članstvu u partiji, dok se najveća taksa koje premašuje 7.000 evra plaćaju za saglasnost protivpožarnih službi za bavljenje proizvodnjom eksplozivnih materija.

Na drugom mestu visini takse je odobrenje za proizvodnju duvanskih proizvoda koje košta 736.440 dinara, a sledi taksa od 515.510 dinara koju plaćaju firme za promet eksplozivnih materijala. pokao je novi Registar parafiskalnih nameta koji je napravio NALED u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja.

Četvrta po iznose je taksa za to da se u imenu firme ili radnje navede reč "Srbija" što košta 465.110 dinara. To može da bude jedan od razloga zbog kojeg se mali broj privrednika odlučuje da koristi ime zemlje, ocenili su u NALED-u.

Iznad 4.000 evra je i taksa za sertifikaciona tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata koja iznosi 421.840 dinara.

Pored tih pet, postoji još 20 nameta izraženih sa šest cifara i plaćaju ih uglavnom kompanije koje posluju u sektorima proizvodnje i prometa naoružanja i eksplozivnih materijala, transporta (avioni i brodovi), zaštite životne sredine, rudarstva i autorskih prava.

U sistemu Srbije postoji i nekolicina taksi koje se računaju kao procenat vrednosti posla pa mogu da narastu do velikih iznosa.

"Prilikom prethodnog ukidanja parafiskalnih nameta 2012. skoro svaki drugi suvišan namet bila je neka od republičkih administrativnih taksi. Zato bi u nastavku reforme te oblasti, na osnovu Registra NALED-a trebalo ponovo analizirati te namete, posebno razliku između odnosta koji plaćaju građani i privreda", naveli su u NALED-u.

Analiza NALED-a i USAID-a utvrdila je da privreda trenutno plaća 384 neporeskih nameta od kojih su 247 parafiskalni, rekao je član Upravnog odbora NALED-a i generalni menadžer Koka kola HBC u Srbiji Ramonn Vajdinger.

Najniže namete uglavnom plaćaju građani, a iza najnižih taksi koje plaćaju partije, slede taksa od 110 dinara za dobijanje dokumenta u oblasti zaštite životne sredine, kao i taksa za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih 120 dinara.

Za overu autentičnosti rukopisa potrebno je izdvojiti 210 dinara, a među nižim nametima najčešći je iznos od 250 dinara koliko je potrebno izdvojiti za overu punomoćja, opomenu, izdavanje vozačke dozvole, navodi se u saopštenju NALED-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik