APV: Uvođenje obnovljivih izvora energije

Bez autora
Jul 20 2014

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine nastavlja da, putem konkursa, realizuje ciljeve postavljene 2012. godine, a koji se tiču pružanja podrške uvođenju obnovljivih izvora energije, kao osnove sistema grejanja i proizvodnje tople potrošne vode u opštinama u Vojvodini. Cilj ovih mera odnosi se prvenstveno na smanjenje korišćenja fosilnih goriva i njihovu zamenu obnovljivim izvorima energije iz domaćih resursa – iz agrobiomase i geotermalnih izvora, kao i iskorišćavanjem solarne energije, postavljanjem solarnih panela i ugradnjom kolektora. Takođe, putem konkursa, namera je da se pruži podrška i zameni javne rasvete štedljivim sijalicama.

APV: Uvođenje obnovljivih izvora energijePokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine nastavlja da, putem konkursa, realizuje ciljeve postavljene 2012. godine, a koji se tiču pružanja podrške uvođenju obnovljivih izvora energije, kao osnove sistema grejanja i proizvodnje tople potrošne vode u opštinama u Vojvodini.

Cilj ovih mera odnosi se prvenstveno na smanjenje korišćenja fosilnih goriva i njihovu zamenu obnovljivim izvorima energije iz domaćih resursa – iz agrobiomase i geotermalnih izvora, kao i iskorišćavanjem solarne energije, postavljanjem solarnih panela i ugradnjom kolektora. Takođe, putem konkursa, namera je da se pruži podrška i zameni javne rasvete štedljivim sijalicama.

Raspisanim konkursima biće obuhvaćene vojvođanske opštine, privrednici, farmeri i drugi poljoprivredni proizvođači, te javne ustanove (ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, gerontološki centri, kao i školske i predškolske ustanove).

S obzirom na ukupan problem energetike kod nas, a koji je još dodatno otežan nedavnim poplavama, kao i krizom u Ukrajini, potreba za iskorišćavanjem obnovljivih izvora energije postaje neophodnost, jer će se na ovaj način obezbediti sigurniji energetski sistem, ali i jeftinija energija, što će se najpre očitovati na računima za grejanje građana naše zemlje.

Prema podacima kojima raspolaže Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, u javnim ustanovama u Vojvodini, korišćenje solarne energije za proizvodnju tople potrošne vode donosi uštedu i do 70 odsto, dok je iskorišćenost geotermalne energije u Vojvodini na veoma niskom nivou, a korist od ovog energenta je višestruka.

S obzirom na činjenicu da je već evidentno poskupljenje određenih energenata, a da se i nadalje može očekivati povećanje cena za električnu energije i prirodnog gasa, te samim tim povećanje cena isporuke toplotne energije putem daljinskog grejanja – toplana, obnovljivi izvori energije predstavljaju najvažniji način da se građanima, privrednicima, poljoprivrednicima, kao i ostalim granama društvene delatnosti obezbedi sigurno, dugoročno i ekonomski isplativo snabdevanje energijom.

Trenutno su raspisani konkursi koji se odnose na dodelu bespovratnih sredstava javnim ustanovama i lokalnim samoupravama, i to za: sufinansiranje realizacije projekata korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode u objektima javne namene (za realizaciju projekata iz budzeta je izdvojeno 20 miliona dinara), za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete (16 miliona dinara za realizaciju ovih projekata), kao i za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata korišćenja biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama (za realizaciju ovih projekata iz budzeta je izdvojeno više od 43 miliona dinara).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik