Kreditori nam za auto-put daju kraću garanciju nego za mobilni

Bez autora
Jul 20 2014

Garantni rok za infrastrukturne objekte, koji se grade u Srbiji, određuju, nažalost, kreditori. Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktom, Pravilnikom o garantnim rokovima, predviđen je period od najmanje tri godine.Ali, za železničke i drumske pravce, koji se finansiraju iz zajmova međunarodnih finansijskih institucija, izvođači su dužni da o svom trošku otklone nedostatke u roku od samo 12 meseci od završetka gradnje - što je manje, na primer, od dvogodišnje garancije za mobilne telefone. To su pravila za takozvane fidik ugovore gde je garantni rok svega godinu dana, ističu u „Koridorima Srbije“.

Kreditori nam za auto-put daju kraću garanciju nego za mobilniGarantni rok za infrastrukturne objekte, koji se grade u Srbiji, određuju, nažalost, kreditori. Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktom, Pravilnikom o garantnim rokovima, predviđen je period od najmanje tri godine.

Ali, za železničke i drumske pravce, koji se finansiraju iz zajmova međunarodnih finansijskih institucija, izvođači su dužni da o svom trošku otklone nedostatke u roku od samo 12 meseci od završetka gradnje - što je manje, na primer, od dvogodišnje garancije za mobilne telefone. To su pravila za takozvane fidik ugovore gde je garantni rok svega godinu dana, ističu za „Novosti“ u „Koridorima Srbije“.

Oni, koji daju kredit, određuju Srbiji i pravila igre. A, kompletna saobraćajna infrastruktura gradi se trenutno iz zajmova, osim deonice Koridora 11 od Uba do Lajkovca u dužini od 12,5 kilometara, koja se finansira iz budžeta. Nije samo sporan garantni rok, opekli smo se i sa najnižim cenama, koje su po pravilima kreditora jedina mera za pobedu na tenderu. I to, bez obzira, što se zna da je reč o damping cenama i što za ponuđene cifre ne može da se nabavi ni materijal. Zato smo i imali kašnjenja, investitor je pristajao na anekse, kojima se zidala ugovorena vrednost radova, samo da ne bi stala gradilišta.

- Kada se radi bilo koja vrsta objekta izvođač je dužan da izda dve garancije - kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-industrijske komore.

- To je prvo bankarska garancija za dobro izvršenje posla. Dakle, ako izvođač prekine radove svojom krivicom investitor povlači garanciju koja je od pet do 15 odsto, ali uobičajeno deset odsto vrednosti posla. Takođe, izvođač daje garancije i za kvalitet izvedenih radova i ugrađenih materijala. To je garancija od dve do pet godina. Svaka vrsta radova na jednom objektu ima svoj garantni rok u kojem je izvođač dužan da otkloni sve uočene nedostatke o svom trošku.

Rodić navodi da postoje i takozvane skrivene mane, koje je izvođač dužan da otkloni i nakon isteka garantnog roka, bar je takva praksa u svetu. Takođe, kooperanti i podizvođači koje angažuje glavni izvođač dužni su da za sve ugrađene materijale dostave validne ateste.

- Kod specifičnih objekata kao što su mostovi i tuneli garantni rok može da bude i više od deset godina, za trasu puta i horizontalnu i vertikalnu signalizaciju najmanje dve godine i to su pravila koja se primenjuju u svetu - ističe Rodić. - Za brane, sanaciju klizišta garancije se posebno ugovaraju i mogu da se mere godinama. Sve je, zapravo, stvar dogovora izvođača i investitora, koji je pretočen u ugovor.

Prema rečima našeg sagovornika, svi kapitalni objekti moraju da budu osigurani. Visina premije osiguranja se kreće od 1,5 do tri odsto vrednosti objekta.

- Ali, gde ne postoje građevinske dozvole, gde gradilište nije organizovano po propisima i zahtevima struke, osiguravajuće kompanije neće da osiguravaju takve objekte - ističe Rodić. - Zato investitor može da trpi veliku štetu. A, znamo da je država bila u mnogim infrastrukturnim projektima upravo bespravni graditelj.

Čini se da nigde u okruženju tako brzo nakon izgradnje ili rekonstrukcije, ne propada kolovoz kao u Srbiji. Drastičan primer bila je leva traka auto-puta od mosta kod Beške do Beograda. Posao je posle petooktobarskih promena oduzet koncesionaru, domaćem konzorcijumu RAST i dodeljen i „debelo“ plaćen austrijskoj „Alpini“, koja je upravo sa ovim projektom ušla na srpsko tržište. Nije prošlo ni godinu dana a cela trasa bila je ispreplitana zalivenim pukotinama. Nisu se ni domaći izvođači, koji su radili rekonstrukciju auto-puta ka hravtskoj granici proslavili. A, svaki put nas je investitor (država) ubeđivao da smo dobili asfalt koji neće morati da se menja bar deset godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik