Uvođenje crnih i belih lista izvođača radova

Bez autora
Jul 21 2014

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će ovo ministarstvo izvođače radova koji se angažuju na važnim infrastrukturnim projektima ubuduće svrstavati na crne i bele liste.Mihajlović je nakon nenajavljenog obilaska deonice Ub–Lajkovac, koja treba da bude završena do 30. novembra, istakla da je na čitavoj trasi budućeg autoputa prema Crnoj Gori, od predviđenih 210 radnika, danas zatekla njih približno 50.

Uvođenje crnih i belih lista izvođača radovaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će ovo ministarstvo izvođače radova koji se angažuju na važnim infrastrukturnim projektima ubuduće svrstavati na crne i bele liste.

Mihajlović je nakon nenajavljenog obilaska deonice Ub–Lajkovac, koja treba da bude završena do 30. novembra, istakla da je na čitavoj trasi budućeg autoputa prema Crnoj Gori, od predviđenih 210 radnika, danas zatekla njih približno 50.

Ona je podsetila na to da je država produžila rok izvođačima radova, preduzećima “Planum“ i „Putevi Užice“, pod uslovom da do predviđenog roka završe ovu deonicu dugu 12,5 kilometara, koja se gradi još od 2010. godine.

Aneksom ugovora, kako je podsetila, utvrđeno je da izvođač radova mora da dostavi preciznu dinamiku, broj radnika koji će biti angažovani, kao i plan radova.

Mihajlović je istakla da država neće tolerisati ovakve stvari, i upozorila na to da još jedna ovakva kontrola, uz sličnu situaciju na terenu, može dovesti do toga da izvođač izgubi posao.

Nije to želja države, a verujem ni radnika, ali mi moramo da uvedemo red, poručila je potpredsednik Vlade i ponovila da Ministarstvo neće dozvoliti da se neodgovorno troši novac građana, s obzirom na to da se radovi na deonici Ub–Lajkovac finansiraju iz budžeta.

Prema njenoj oceni, ukoliko se u narednih mesec dana stvari ne budu odvijale prema utvrđenoj dinamici, država će imati problem sa izvođačima radova.

Na osnovu crnih i belih lista izvođača, sve firme koje ne budu poštovale rokove izgubiće posao i neće moći da dobiju nijedan drugi u budućnosti, objasnila je ona i napomenula da to predviđa Konvencija 94 Međunarodne organizacije rada.

Mihajlović je, govoreći o kvalitetu asfalta koji se postavlja, naglasila da Ministarstvo čeka izveštaj nadležnog instituta kako bi se utvrdilo šta se desilo sa asfaltom koji je postavljen na mostu kod Beške.

Ona je podsetila na to da su u prethodnom periodu postojali i problemi sa kvalitetom projekata, i dodala da će novi zakon o planiranju i izgradnji predvideti da i projektanti moraju da daju garancije za svoje projekte.

Više se ne sme događati da se projekti naknadno menjaju za čak 20 do 30 odsto, s obzirom na to da se na taj način drastično povećava cena radova, zaključila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik