Stop za utajivače poreza

Bez autora
Jul 21 2014

Za građane koji kasne s porezom kazna je do 50.000 dinara. I dalje za poreze najviše duguju isti, mahom oni čiji je džep najdublji. U Poreskoj upravi tvrde da će zaplena krenuti od najvećih dužnika.Nedavno usvojene izmene Zakona o poreskom postupku trebalo bi da omoguće bolju naplatu poreza. Ipak, u Poreskoj upravi kažu da je trenutno naplativo manje od 10 odsto ukupnog dugovanja. Osim toga, podaci govore da su i dalje najveća preduzeća najveći poreski dužnici.

Stop za utajivače porezaZa građane koji kasne s porezom kazna je do 50.000 dinara. I dalje za poreze najviše duguju isti, mahom oni čiji je džep najdublji. U Poreskoj upravi tvrde da će zaplena krenuti od najvećih dužnika.

Nedavno usvojene izmene Zakona o poreskom postupku trebalo bi da omoguće bolju naplatu poreza. Ipak, u Poreskoj upravi kažu da je trenutno naplativo manje od 10 odsto ukupnog dugovanja. Osim toga, podaci govore da su i dalje najveća preduzeća najveći poreski dužnici.

Ukoliko kasnite sa plaćanjem poreza - u roku od 30 dana stiže opomena, a samo pet dana kasnije sledi i oduzimanje imovine ili blokiranje računa. Najmanja kazna je 50.000 dinara čak i ako je iznos koji dugujete višestruko niži. U Poreskoj upravi tvrde da će zaplena krenuti od najvećih dužnika.

"Pooštravanje discipline je bilo nužno jer su veliki poreski obveznici izmirivali sve drugo, a porez su ostavljali na kraju. Sad kada znaju kolike su kazne - tako visoke - sami treba da krenu da obrnu situaciju, da prvo plaćaju poreze i doprinose", kaže Rada Kostić, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Problem je što od ukupno 412 milijardi dinara više od polovine duguju preduzeća u restrukturiranju, potom u stečaju i ugašena preduzeća, čija dugovanja ne mogu da se naplate. Od blizu 58 milijardi aktivnih dugovanja skoro polovina je u procesu reprograma pa je naplativo svega oko 30 milijardi, dakle manje od desetine ukupnog duga.

I dalje za poreze najviše duguju isti, mahom oni čiji je džep najdublji. Navikli da im država s vremena na vreme oprašta poreske dugove i daje razne olakšice, snalaze se na različite načine, ali dug ne plaćaju.

Među najvećim aktivnim dužnicima su "Zastava oružje", "Simpo", preduzeća Dragana Đurića, Miroslava Bogićevića, Marka Miškovića.

"Počeli smo da plenimo ono što se vodi na preduzeća, recimo prodata je 'Zajača'. Niko se ne uhvati za to šta je veliko nego krene od automobila koji vredi 4.000 evra, četiri po četiri puni budžet", kaže Kostićeva.

Ukoliko se izmene nedavno usvojenog zakona budu primenjivale dosledno i obveznici budu doživljavali porez kao građansku dužnost, a ne kao kaznu, naplata bi mogla da bude efikasnija, smatraju stručnjaci.

"Nadam se da nijedan ministar finansija više neće predložiti nikakav reprogram, mirovanje za one koji ne plaćaju porez, jer u toj situaciji oni koji su redovo plaćali i izmirivali obaveze ispadnu na kraju ne toliko pametni za razliku od ovih drugih", kaže Milica Bisić, poreski stručnjak.

Novi zakon predviđa mogućnost plaćanja poreskog duga na rate, najduže do 24 meseca, uz mogućnost odlaganja plaćanja u prvih godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik