U biznisu još 14.000 radnji

Bez autora
Jul 21 2014

Za prvih šest meseci ove godine osnovano je 13.919 preduzetničkih radnji, dok je 8.846 privatnika zatvorilo svoje male biznise. U odnosu na 2013. godinu, osnovano je 5.000 radnji manje, ali je i skoro upola manje “obrisanih” iz registra.Ovo bi bio dobar znak da nema činjenice na koju ukazuju u Agenciji za privredne registre, da ove radnje osnivaju najčešće isti ljudi. Restorani, kafići, radnje mešovite robe i frizerski saloni prednjače po broju osnovanih svake godine, ali se isto tako najčešće i zatvaraju.

U biznisu još 14.000 radnjiZa prvih šest meseci ove godine osnovano je 13.919 preduzetničkih radnji, dok je 8.846 privatnika zatvorilo svoje male biznise. U odnosu na 2013. godinu, osnovano je 5.000 radnji manje, ali je i skoro upola manje “obrisanih” iz registra.

Ovo bi bio dobar znak da nema činjenice na koju ukazuju u Agenciji za privredne registre, da ove radnje osnivaju najčešće isti ljudi. Restorani, kafići, radnje mešovite robe i frizerski saloni prednjače po broju osnovanih svake godine, ali se isto tako najčešće i zatvaraju.

- Obim broja preduzetnika se ne povećava poslednjih nekoliko godina - objašnjavaju u APR.

- Jednostavna procedura osnivanja im omogućava da kada im propadne jedan posao, na određenoj lokaciji, zatvaraju radnju i počnu na nekom drugom mestu. Ukupan broj preduzetničkih radnji se zato uvek vrti oko istog broja. Oni nemaju veliki kapital, a posluju u okviru 10 delatnosti, koje su uglavnom uslužne.

Od januara do kraja juna otvoreno je 2.169 restorana, kafića i pokretnih ugostiteljskih objekata, a zatvoreno je 936 ovakvih lokala. Otvaranje malih radnji mešovite robe, takođe je jedan od omiljenih i verovatno najisplativijih malih biznisa, u kojem se od početka godine okušalo 750 preduzetnika, dok su ključ u bravu stavila 544 vlasnika dućana.

I frizerski saloni spadaju u oblike preduzetništva za koje se početnici u biznisu najčešće odlučuju. Osnovni razlog je što im nisu neophodna velika ulaganja.

- U privatnom poslu ima mnogo više obaveza, ali može više i da se zaradi - kaže Danijela Vlahović, vlasnica salona “Bitange i princeze” u Novom Sadu.

- Frizerke koje rade za gazdu dobijaju oko 30 odsto od pazara i mnoge za mesec ne mogu da zarade više od 15.000 dinara. Od kada imam svoj salon, prvih 15 dana radim za račune, a sve preko toga je moje. Koleginica i ja radimo šest godina i uigrani smo tim.

Naša sagovornica napominje da je za pokretanje ovog posla neophodno oko 3.000 evra, s tim što ima ljudi koji potroše i nekoliko puta više novca, ali to naravno znači da i cene njihovih usluga moraju biti znatno više da bi vratili uloženo. Vlahovićeva napominje i da je konkurencija u ovom biznisu izuzetno velika, pa se kvalitetom i cenama frizeri “bore” za mušterije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik