Još napredniji ASIMO predstavljen u Briselu

Bez autora
Jul 21 2014

Najnovija verzija Asima, za koju se Hondini inženjeri nadaju da će pomoći ljudima u njihovim potrebama, poseduje nekoliko značajnih tehnoloških prednosti u odnosu na njegove prethodnike.Neke od prednosti su naprednija inteligencija, pojačan osećaj u šakama (mogućnost otvaranja flaše, sipanja pića ili izražavanje znakovnim jezikom), mogućnost bržeg trčanja, lakše spuštanje i penjanje uz stepenice, skakutanje na jednoj nozi i skakanje.

Još napredniji ASIMO predstavljen u BriseluNajnovija verzija Asima, za koju se Hondini inženjeri nadaju da će pomoći ljudima u njihovim potrebama, poseduje nekoliko značajnih tehnoloških prednosti u odnosu na njegove prethodnike.

Neke od prednosti su naprednija inteligencija, pojačan osećaj u šakama (mogućnost otvaranja flaše, sipanja pića ili izražavanje znakovnim jezikom), mogućnost bržeg trčanja, lakše spuštanje i penjanje uz stepenice, skakutanje na jednoj nozi i skakanje.

Ova dostignuća vode Hondu jedan korak bliže cilju, a to je kreiranje robota za praktičnu upotrebu u kućnom okruženju, ili na nekoj drugoj lokaciji gde je pomoć neophodna.

Napredak na polju inteligencije uključuje:
- ASIMO sada ima mogućnost prepoznavanja likova i glasova više ljudi koji govore istovremeno.
- ASIMO sada se sada može zaustaviti u radnji koju je sprovodio kako bi svoje ponašanje prilagodio namerama treće osobe. Na primer, ASIMO je sada sposoban da predvidi pravac hoda osobe koja mu ide u susret, i promeni svoj pravac kretanja kako bi izbegao sudar.

Napredak na polju fizičkih sposobnosti:
- ASIMO sada ima sposobnost trčanja brzinom od 9 km/h (3 km/h brže nego njegov predhodnik).
- ASIMO ima sposobnost trčanja unazad , skakanja i skakutanja na jednoj nozi bez prekida.

Poboljšane sposobnosti tokom izvođenja raznih zadataka:
- Novi ASIMO ima naprednije, preciznije ruke sa pet prstiju
- U kombinaciji sa mogućnošću prepoznavanja objekata ASIMO ima mogućnost ispunjenja kompleksnih zadataka, kao što su podizanje flaše, odvrtanje čepa ili držanje kartonske čaše u koju može sipati piće sa sigurnošću, bez bojazni da će čaša biti izgužvana.
- ASIMO sada ima mogućnost izražavanja znakovnim jezikom (Japanski i Američki).

Prvi put u Evropi, Honda predstavlja potpuno novog ASIMA – poslednju generaciju i krunu Hondinih fantastičnih rezultata iz oblasti humanoidne robotike, izjavio je Satoshi Shigemi, glavni inžinjer ASIMA.

Prethodne generacije ASIMA su demonstrirale neverovatnu lakoću i brzinu pokreta. Novi ASIMO mobilnost, izvođenje zadataka i interakciju sa ljudima podiže na potpuno novi nivo i vodi Hondu jedan korak bliže krajnjem cilju, a to je razvijanje robota koji može pomagati ljudima u ispunjenju njihovih potreba, dodao je Shigemi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik