Crna Gora bez liste srama

Bez autora
Jul 22 2014

Kako sada stvari stoje Crna Gora će sa objavljivanjem takozvane „liste srama“, odnosno spiska poslodavaca koji ne isplaćuju zarade zaposlenima sačekati, ali nije precizirano koliko, jer važećim zakonskim regulativama to nije uređeno. Izmjenom legislative u oblasti isplaćivanja obaveza i plaćanja poreza i doprinosa na lična primanja bilo bi omogućeno i eventualno objavljivanje spiska kompanija koja neisplaćuju zarade zaposlenim, kao što je to nedavno učinila Poreska uprava Hrvatske, saopšteno je CdM-u iz Poreske uprave Crne Gore odgovarajući na pitanje da li se u našoj državi može očekivati objavljivanje tzv. „liste srama“. Podsjećamo da je od zemalja regiona Hrvatska prošle sedmice objavila spisak, tzv. „listu srama“, na kojoj se našlo oko 7.000 poslodavaca, koji ne isplaćuju zarade svojim zaposlenima. Nekoliko dana kasnije, i u Srbiji je objavljena lista sa imenima kompanija koje ne isplaćuju redovno zarade zaposlenima. Tako da prema danas objavljenim podacima u Srbiji u martu ove godine 56.207 zaposlenih nije primilo platu. U Crnoj Gori za sada takvih podataka nema.

Crna Gora bez liste sramaKako sada stvari stoje Crna Gora će sa objavljivanjem takozvane „liste srama“, odnosno spiska poslodavaca koji ne isplaćuju zarade zaposlenima sačekati, ali nije precizirano koliko, jer važećim zakonskim regulativama to nije uređeno.

- Izmjenom legislative u oblasti isplaćivanja obaveza i plaćanja poreza i doprinosa na lična primanja bilo bi omogućeno i eventualno objavljivanje spiska kompanija koja neisplaćuju zarade zaposlenim, kao što je to nedavno učinila Poreska uprava Hrvatske – saopšteno je CdM-u iz Poreske uprave Crne Gore odgovarajući na pitanje da li se u našoj državi može očekivati objavljivanje tzv. „liste srama“.

Podsjećamo da je od zemalja regiona Hrvatska prošle sedmice objavila spisak, tzv. „listu srama“, na kojoj se našlo oko 7.000 poslodavaca, koji ne isplaćuju zarade svojim zaposlenima.

Nekoliko dana kasnije, i u Srbiji je objavljena lista sa imenima kompanija koje ne isplaćuju redovno zarade zaposlenima. Tako da prema danas objavljenim podacima u Srbiji u martu ove godine 56.207 zaposlenih nije primilo platu. U Crnoj Gori za sada takvih podataka nema.

CdM-u je iz Poreske uprave objašnjeno da je  jako važno istaći da, kako u skladu su važećim poreskim propisima poreska obaveza po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja nastaje u momentu isplate zarada zaposlenim, mnoge kompanije neisplaćivanjem plata ili isplaćivanjem istih “na ruke” pokušava izbjeći poreske obaveze po ovom osnovu. „U Poreskoj upravi se neisplaćivanje zarada posmatra kao osnovana sumnja na poresku utaju, zbog čega je već više predmeta upućeno Tužilaštvu, koje će u daljem postupku utvrditi da li se isto može kategorisati kao krivično djelo, a naš organ će svakako uputiti inicjativu za izmjenu zakonskih propisa u ovoj oblasti u cilju omogućavanja efikasnog sankcionisanja lica koja neisplaćuju zarade ili ih isplaćuju na ruke zaposlenim, bez uplate pripadajućih poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje“, pojasnili su iz Poreske uprave.

Osim toga iz Poreske uprave su nam saopštili da je jedan od njihovih osnovnih principa u radu potpuna transparentnost u postupanju, zbog čega postoji i otvorenost da svi podaci koje posjeduje ovaj organ budu dostupni javnosti, ukoliko je to omogućeno zakonskim propisima.

- Poznato je da Poreska uprava, u skladu sa Uredbom o uslovima i kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika, kvartalno objavljuje liste najvećih poreskih dužnika, kako po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, poreza na promet nepokretnosti, koncesija i akciza, tako i po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja – zaključili su iz Poreske uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik