Kraj za Brod-pamuk, sto radnica na ulici

Bez autora
Jul 22 2014

Slavonskobrodska tvrtka Brod-pamuk, koja je tijekom svog poslovanja u više navrata prozivana kao primjer neljudskog odnosa poslodavca prema radnicama, prije nekoliko je dana zatvorila svoja vrata. Na ulazu u poslovni prostor s halom za šivanje i obradu tekstila danas je lanac s lokotom. Na ulici je završilo gotovo stotinu radnica, a talijanskom poslodavcu nema ni traga ni glasa. U odluci o poslovno uvjetovanim otkazima stoji kako je pogon zatvoren zbog znatnog smanjenja opsega posla i neisplativosti djelatnosti, premda je, kako neslužbeno doznajemo, tvrtka poslovala pozitivno. U posljednjih nekoliko tjedana uopće nismo viđali talijanske gazde u tvrtki. Nitko nam ništa nije pojašnjavao, poručeno nam je samo da u srpnju prestajemo raditi, kazala je jedna radnica.

Kraj za Brod-pamuk, sto radnica na uliciSlavonskobrodska tvrtka Brod-pamuk, koja je tijekom svog poslovanja u više navrata prozivana kao primjer neljudskog odnosa poslodavca prema radnicama, prije nekoliko je dana zatvorila svoja vrata.

Tvrtka poslovala pozitivno

Na ulazu u poslovni prostor s halom za šivanje i obradu tekstila danas je lanac s lokotom. Na ulici je završilo gotovo stotinu radnica, a talijanskom poslodavcu nema ni traga ni glasa. U odluci o poslovno uvjetovanim otkazima stoji kako je pogon zatvoren zbog znatnog smanjenja opsega posla i neisplativosti djelatnosti, premda je, kako neslužbeno doznajemo, tvrtka poslovala pozitivno.

– U posljednjih nekoliko tjedana uopće nismo viđali talijanske gazde u tvrtki. Nitko nam ništa nije pojašnjavao, poručeno nam je samo da u srpnju prestajemo raditi – kazala je jedna radnica.

Navodno su u Brod-pamuk proteklih mjeseci često dolazili kupci zainteresirani za strojeve, pa je dio opreme već prodan u neke druge tvrtke u Slavoniji i Baranji, koje također rade za Benetton. U tome radnice vide još jednu obmanu jer je njima rečeno kako ta poznata talijanska tvrtka više ne želi raditi s hrvatskim kooperantima.

– U našu evidenciju već se prijavilo sedamdesetak radnica Brod-pamuka, a prijavljuju se i dalje. Naime, rok za prijavu za korištenje prava za vrijeme nezaposlenosti je 30 dana od prestanka radnog odnosa – potvrdio nam je Marko Neretljak, pročelnik Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje u Slavonskom Brodu.

Zaposlenice upozoravale

U javnosti su se često pojavljivale informacije o teškim uvjetima rada i malim plaćama u Brod-pamuku. Posljednji put to se dogodilo u veljači, kada je radnicama ponuđen 24-satni radni tjedan i plaća od 1400 kuna, što mnoge od njih nisu prihvatile, pa je broj zaposlenih već tada prepolovljen. Ogorčene situacijom u poduzeću, radnice su se tada javnosti obratile otvorenim pismom u kojem su upozorile na aroganciju i bahatost svog poslodavca. Pogone ove tvrtke obišla je i inspekcija Ministarstva rada, čijim nadzorom je utvrđeno kako nema ničeg spornog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik