Apos: Osiguravajuće kompanije kriju cene

Bez autora
Jul 22 2014

Asocijacija potrošača Srbije (Apos) saopštila je danas da od 12 učesnika na tržištu osiguranja samo jedna kompanija ima javno istaknute tarife za premije osiguranja vozila. Pored problema s drastičnim poskupljenjima, potrošači se suočavaju s netransparentnim tržištem osiguranja, jer od 12 članica Udruženja osiguravača Srbije koje u ponudi imaju osiguranje od autoodgovornosti, samo Takovo osiguranje ima istaknute cene na svom sajtu. Podseća se da je nova minimalna tarifa premija za osiguranje motornih vlasnika vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima od 1. jula povećana u proseku za 45 odsto. Istraživanje Aposa, kako se navodi, pokazuje da u zavisnosti od kategorije vozila potrošač za premije za osiguranje od autoodgovornosti na vozilo do 110 kilovata može uštedeti u proseku 492 dinara. Napominje se da razlika u cenama za vozila motora jačine preko 110 kilovata iznosi 1.193 dinara.

Apos: Osiguravajuće kompanije kriju ceneAsocijacija potrošača Srbije (Apos) saopštila je danas da od 12 učesnika na tržištu osiguranja samo jedna kompanija ima javno istaknute tarife za premije osiguranja vozila.

Kako se navodi u saopštenju, pored problema s drastičnim poskupljenjima, potrošači se suočavaju s netransparentnim tržištem osiguranja, jer od 12 članica Udruženja osiguravača Srbije koje u ponudi imaju osiguranje od autoodgovornosti, samo Takovo osiguranje ima istaknute cene na svom sajtu.

Podseća se da je nova minimalna tarifa premija za osiguranje motornih vlasnika vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima od 1. jula povećana u proseku za 45 odsto.

Istraživanje Aposa, kako se navodi, pokazuje da u zavisnosti od kategorije vozila potrošač za premije za osiguranje od autoodgovornosti na vozilo do 110 kilovata može uštedeti u proseku 492 dinara. Napominje se da razlika u cenama za vozila motora jačine preko 110 kilovata iznosi 1.193 dinara.

Apos ističe da je tek uz pomoć dopisa i direktnih kontakata telefonom uspela da skupi uporedne cene za obavezno osiguranje motornih vozila na srpskom tržištu.

Jedna kompanija i pored toga nije dostavila informacije koje su u interesu potrošača, a od većine ostalih učesnika na tržištu, APOS je tek uz pomoć dopisa i kontakata telefonom uspeo da skupi uporedne cene za obavezno osiguranje motornih vozila na tržištu.

"Tačnije, skoro od svih, jer uprkos dopisima elektronskom poštom i pozivima telefonom - Milenijum osiguranje nije dostavilo svoje tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti", navodi se u saopštenju te asocijacije potrošača.

Većina osiguravajućih kompanija u Srbiji su, kako se navodi, svoje cene dostavljale tek nakon "odobrenja" pretpostavljenih i uz maksimalna odlaganja, iako je pravo na tačnu i lako dostupnu informaciju, kao što je ova o ceni, jedna od osnovnih prava potrošača.

"Najviše ipak treba da brine to što na naše dopise, do zaključenja ovog broja, nisu odgovorili ni nadležni u Sektoru za nadzor u oblasti osiguranja Narodne banke Srbije", ističe Apos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik