Završetak novog KC „Niš“ - kraj 2016. godine

Bez autora
Jul 22 2014

Posle šestomesečnog kašnjenja, radovi na izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu teku po planiranoj dinamici, pa se očekuje da objekat od 48.000 kvadrata bude završen do kraja 2016. godine. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio da će 1. oktobra konačno početi da radi Klinika za kardiohirurgiju, gde će se obavljati operacije na otvorenom srcu. Ministar Lončar je kazao da je postojalo razumevanje za izvođača radova, italijansku kompaniju „Insa“, koja je prilikom pripreme podloge naišla na probleme sa kofiguracijom terena. Taj problem je trajao šest meseci i zbog toga nije bilo radova. Ali, kao što se vidi rešenje je pronađeno. Stavljen je pesak, pa beton, izolacija i ponovo beton i ponovo imamo uslove da se nesmetano nastavi gradnja po tempu i dinamici koji su pllanirani. Tek sada sam zadovoljan brojem radnika i dinamikom, kazao je ministar i naveo da se dalja kašnjenja neće tolerisati, jer je naša država već morala da plaća penale Svetskoj banci zbog kašnjenja realizacije.

Završetak novog KC „Niš“ - kraj 2016. godinePosle šestomesečnog kašnjenja, radovi na izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu teku po planiranoj dinamici, pa se očekuje da objekat od 48.000 kvadrata bude završen do kraja 2016. godine. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio da će 1. oktobra konačno početi da radi Klinika za kardiohirurgiju, gde će se obavljati operacije na otvorenom srcu.

Ministar Lončar je kazao da je postojalo razumevanje za izvođača radova, italijansku kompaniju „Insa“, koja je prilikom pripreme podloge naišla na probleme sa kofiguracijom terena.

- Taj problem je trajao šest meseci i zbog toga nije bilo radova. Ali, kao što se vidi rešenje je pronađeno. Stavljen je pesak, pa beton, izolacija i ponovo beton i ponovo imamo uslove da se nesmetano nastavi gradnja po tempu i dinamici koji su pllanirani. Tek sada sam zadovoljan brojem radnika i dinamikom - kazao je ministar i naveo da se dalja kašnjenja neće tolerisati, jer je naša država već morala da plaća penale Svetskoj banci zbog kašnjenja realizacije.

Izgranja Kliničkog centra u Nišu košta 32 miliona evra i trenutno je jedna od najvećih investicija u ovom delu zemlje.

Ministar Lončar je podsetio i na Kliniku za kardiohirurgiju koja je počela da se gradi 2010. i trebalo je da se završi za 270 dana.

- Najkasnije 25. septembra ili 1. oktobra konačno će početi da radi. Uključio se grad Niš sa 35 miliona dinara da sredi ono što je bilo problematično, a to je prilaz zgradi. Kada se to uradi po svim pravilima zgrada će dobiti i upotrebnu dozvolu, jer je, što se unutrašnjosti tiče, malo toga potrebno da se stavi u funkciju.

Ministar je pojasnio da će u početku dve ekipe kardiohirurga iz KCS i KC „Dedinje“ operisati pacijente u Nišu.

- Ako u Nišu niste iškolovali jednog kardiohirurga za sve ove godine, onda smo ušli u ozbiljan problem. Dve ekipe će na po 15 dana operisati i obučavati. Dva niška hirurga su na dobrom putu da samostalno rade operacije - kazao je Lončar.

Kapaciteti Klinike za kardiohirurgiju su 300 operacija na otvorenom srcu godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik